EN | BG

Фонд Активни граждани

Търси
Трябва да използваме всички средства срещу езика на омразата и престъпленията от омраза
11/07/2024
"След атаката в Норвегия бяхме шокирани. Казвахме, че сме изгубили девствеността си. 13 години по-късно знаем, че не можем за останем безмълвни. Трябва да се борим, трябва да го правим вътре в общността ни, в училищата. Трябва да използваме всички средства."

 

Това Лизбет Ройнеланд от „Норвежката група за подкрепа след терористичната атака на 22 юли“ пред БНТ. Ройнеланд, заедно с Магнус Хаконсен и Гро Линдстад от същата организация, бяха гости на заключитеното събитие на Фонд Активни граждани България.

 

 

На снимката: Магнус Хаконсен и Лизбет Ройнеланд

 

На 22 юли ще се навършат 13 години от терористичната атака в Норвегия, която през лятото на 2011 година разтърси Европа и показа мащабите, до които могат да достигнат престъпленията от омраза. Като пряко потърпевши от нападението Ройнеланд и Хаконсен частваха в дискусия за екстремизма и демокрацията. Те разказаха за опита на Норвегия и предизвикателствата, свързани с омразата, както по време на форума, така и в репортажи на бТВ и БНТ. В дискусията участва и Боян Захариев от Институт "Отворено общество", който представи данни за динамиката на обществените нагласи към речта на омразата в България през последното десетилетие.