Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/729

Oрганизация: Център за правна помощ Глас в България Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1797
ул. Триадица 5Б, ет. 2, офис 226

Партньори:
Фондация за достъп до права, България
Мисия Криле, България

Име на проект: Ефективна правна помощ за бежанци и мигранти в България - продължение
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 178005.00 (EUR)

Описание:

ърсещите закрила, бежанците и мигрантите са много конкретна, в повечето случаи уязвима и дискриминирана група, чиито права са защитени от редица международни и национални актове. Въпреки, че страната ни е ратифицирала основните инструменти на международното и европейско право в областта, е видно, както от наблюденията в работата на терен, така и от докладите на международни наблюдатели, че има сериозен дефицит по отношение на спазването на тези права. Обстойно документирани са правонарушаващи практики като отказ на достъп до закрила, прилагане на имиграционно задържане в разрез с принципите за необходимост и пропорционалност, депортации извършвани без оценка на риска и бежански процедури, в които липсва индивидуална оценка, оценка за уязвимост, преценка за най-добър интерес на детето. Важна причина за затруднения достъп до правосъдие на бежанците и мигрантите в България е все още недостатъчната степен на ефективна правна помощ, която се предоставя частично, спорадично, с ограничения до определени групи и видове казус. Така голямото болшинство не разполагат с адвокат в ранен стадий на своята процедура, за подготовка и присъствие на бежанско интервю, или за консултации и обжалване на първоначално настаняване в център от затворен тип или неговото продължаване. Правна помощ извън стриктно бежанско-мигрантската тематика не се предоставя. Проектът цели да надгради опита и постигнатите резултати от първия етап на проект "Ефективна правна помощ за бежанци и мигранти в България", финансиран от ФАГ по ФМ на ЕИП 2014-2021, чрез който част от описаните проблеми бяха адресирани. Стартирането на настоящия проект е предвидено да застъпи приключването на предходния, така че хронологически да има приемственост на дейностите. Проектът цели чрез продължаване на предоставянето на правна помощ (консултации, представителство на административни и съдебни инстанции) на преките ползватели – търсещи закрила, бежанци и мигранти, и чрез застъпничество пред целевите групи – служители, работещи с тях и съдии, да продължи довеждането както до индивидуален резултат на спазване на човешките права, така и до по-значитена промяна на институционалните и съдебни практики и законодателство. Предвиден е холистичен и цялостен подход на правна защита, който предполага партньорство както по отношение на правната дейност и експертиза, в което бенефициентът и първият партньор ФАР вече имат изграден опит, така и достъп до експертна психологическа оценка на уязвими случаи, в които вторият партньор МК имат изграден опит.


Резултати:

Проектът „Ефективна правна помощ за бежанци и мигранти в България - продължение“, бе осъществен от фондация Център за правна помощ – Глас в България, в партньорство с Фондация за достъо до права – ФАР и Мисия Криле, с финансовата подкрепа на Фонд Активни Граждани по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проекта надгражда предходен дву-годишен период на изпълнение на поставените цели. Целта на проекта е чрез предоставянето на правна помощ на преките ползватели – търсещи закрила, бежанци и мигранти, и чрез застъпничество пред целевите групи – служители, работещи с тях и съдии, да доведе както до индивидуален резултат на спазване на човешките права, така и до по-значитена промяна на институционалните и съдебни практики и законодателство. Предвиден е холистичен и цялостен подход на правна защита, който предполага партньорство както по отношение на правната дейност и експертиза, в което бенефициентът и първият партньор ФАР вече имат изграден опит, така и достъп до експертна психологическа оценка на уязвими случаи, в които вторият партньор МК имат изграден опит.


Целите на проекта реализираме чрез няколко основни дейности:


- Холистична правна дейност, подкрепена с психологически становища - правни консултации в офисите на трите организации в София и в страната; психологическо и социално подпомагане с експерти от Мисия Криля; придружаване на интервюта в центровете на ДАБ, консултации в имиграционните центрова за задържане и съдействие в миграционни процедури като цяло, административно и процесуално представителство пред национални и европейски съдилища и институции;
- Застъпничество в традиционни и нетрадиционни форми с едно богато оставено наследство от експертиза под формата на 19 становище с препоръки на теми като материалните и процесуални аспекти на процедурата за международна закрила; спецификите на за първи път активираната временна закрила; достъп до територия; регуларизация; права на децата; имиграционното задържане; експулсирането; климатичните промени и бежанците.
- Комуникационни дейности по популяризиране на резултатите от проекта и търсенето на креативни канали за дискусия на бежанско-мигрантските теми – истории на основни страни на произход и интервюта на хора от тези страни; надграждане с допълнителната комуникационна дейност чрез креативно VR събитиe, посветено на сигурния достъп до закрила.


Активен уебсайт, на който са отразени всички застъпнически и комуникационни продукти: https://migrantrights.eu/ 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: