Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/813

Oрганизация: фондация "Партньори-България" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1164
ул.Якубица 2а

Партньори:
Menneskerettighetsakademiet, Норвегия

Име на проект: Правата на човека през обектива
Продължителност в месеци: 28
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 111500.00 (EUR)

Описание:

Съществуващите образователни практики по правата на човека са недостатъчни и неудовлетворителни, което се вижда в ниските резултати на българските младежи при международни оценявания по гражданско образование. Целта на проекта е да допринесе за образованието в демокрация и права на човека сред младите хора като развие иновативни практики за обучение. Проектът ще допринесе за тематичен приоритет „Подкрепа за правата на човека“ и за специфична цел 4 „Разработване и прилагане на образователни инструменти в защита на правата на човека", предназначени за педагози, младежки фасилитатори, експерти в образованието. Резултатите от дейностите ще включат 1/ Проведени видео лаборатории за младежи в целевите градове; изработен наръчник за видео обучение за фасилитатори; изработени 12 младежки видео филми по проблеми на общността; 2/ Развита методология за водене на диалог по въпроси на правата на човека; проведени 2 обучения за ученици и за педагози; проведена серия от 8 публични форума "Диалози за правата"; 3/Изработена и представена дигитална изложба "Правата на човека през обектива"; проведена кампания за защита на уязвими групи; публикуван фото албум, отразяващ младежкия поглед за правата; 4/Изработени препоръки за подобряване на политиката по отношение образованието по правата на човека; 5/Проведена конференция. Тези продукти от дейността, пренесена от опита на партньора - АПЧ, Норветия, ще помогнат на учителите да обогатят методите си на работа с ученици, а на публични институции като училища, общини и музеи да пренесат норвежки опит от успешно междусекторно сътрудничество за образование по правата на човека на младежи. В краткосрочен план, проектът ще обогати преките ползватели на проекта - ученици и членове на ученически съвети от Вършец, Монтана, Благоевград и Гоце Делчев - със знания и умения как да прилагат правозащитния подход при анализ на социални събития и да заснемат елементи от реалността като конфронтират дискриминационни практики към уязвими групи. В дългосрочен план проектът ще съдейства за укрепване на институционалния капацитет на училища и други образователни институции като предложи идеи за промени в образованието по правата на човека и конкретни практики за реализирането им. Младите хора ще са в състояние по-лесно да се мобилизират, да изпитват съпричастност към уязвимите и да противодействат на негативните стереотипи и актове на омраза към тях.

Проектът създава и надгражда капацитета на ученици и специалисти в 4 общини - Благоевград, Гоце Делчев,Монтана и Вършец. ФПБ работи в тези общини от 2011 г, с подкрепата на на УНИЦЕФ /2011-2013/ и на ИОО по Програмата за подкрепа на НПО, ФМ на ЕИП 2009-2014 и 2014-2020.ФПБ работи с младежки фасилитатори от посочените общини като предварително консултира и осигурява участието на общинска администрация, специалисти и младежи от местни училища. Идеята за проекта идва и от дългогодишното пратньорство с Академия по права на човека, Норвегия, чието сътрудничество осигурява пренасяне на успешни практики за образование по права на човека. Изпълнението на проекта ще удовлетвори нуждите от повишаване на информираността на целевите групи за правата на човека; ще създаде условия млади хора да приложат на практика наученото като създадат филми за своята общност; ще повиши капацитета на участниците за участие в обществени дискусии.


Резултати:

 

Според множество международни изследвания познаването на праваната на човека сред учениците и младежите е недостатъчно. Целта на проекта е да допринесе за образованието в демокрация и права на човека сред младите хора като развие иновативни практики за обучение, предназначени за педагози, младежки фасилитатори, експерти в образованието.

Проектът разви интерактивна методология за образование по правата на човека с 11 модула. Проведени бяха видеолаборатории за правата на човека, в резултат на което младежите направиха видеофилми и фотографии в своята общност, за да насочат вниманието към значими проблеми. Дигиталната изложба и публикуваният фотоалбум представляват образователен ресурс по множество правозащитни теми. Изработен и публикуван бе и Наръчник „Диалози за правата“ за учители и младежки фасилитатори.

Важна част от методологията на проекта беше и мобилизацията на местната общност, при която различни институции подкрепиха обучениято и изявите на младежите – училища, общини, музеи, младежки центрове, галерии и библиотеки. В 8 града се проведоха публични диалози за правата на човека с участието на младежи, учители и местните общности. Бяха изготвени и препоръки за модернизиране на гражданското образование в училище.

Проектът допринесе участниците младежи да повишат своята демократична култура чрез усвояване на правозащитния подход при отразяване (с фотографии и видеофилми) на различни проблеми и при тяхното дискутиране (по време на публични диалози). Учителите и фасилитаторите бяха обучени в  иновативна методология и получиха ресурси за работа в класни и извънкласни дейности. Опитът им в проекта включи модел на сътрудничество между местни институции на общността в подкрепа на образованитео на младите хора. Всички участници в проекта и заинтересовани страни се обединиха около формулираните Препоръки за подобряване на обучението по правата на човека.

Участието на младежи в дигиталната изложба и кампанията по разпространение на резултатите привлече вниманието на колеги от страната и чужбина. Фотоалбумът и дигиталната изложба бяха показани на събитието на НМД Voice It през ноември 2023 г. с участие на над 250 млади хора (събитие по друг проект, подкрепен от ACF). Така фотоалбумът попадна в полезрението на млади хора от цялата страна.

 

Всички дейности са консултирани с партньора по проекта Menneskerettighetsakademiet (Академия за правата на човека, Норвегия). Т допринесоха за написване на Наръчник „Диалози за правата“ и участваха във финалната конференция с презентация за образованието по правата на човека в Норвегия.

Съществено ноу-хау бе пренесено благодарение на това партньорство при организиране на фотоизложба на правозащитна тематика от младите хора; относно интерактивни форми на обучение, описани съвместно от партньорите в модулите на програмата, както и при ангажиране на местните институции с демократичното образование на младите хора.

 

Project URL http://humanrights-education.org/

 

Наръчникът - https://s.shopeee.com/jxR5

12 видеофилма са сложени в дигитална изложба: https://hrlensbg.humanrights-education.org/

 

 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: