Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/760

Oрганизация: Програмен и аналитичен център за европейско право Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. "Христо Белчев" №3

Име на проект: Ngobg.info: Медията на българските граждански организации
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 120670.00 (EUR)

Описание:

Проектът ще помогне за решаването на един от най-съществените проблеми пред НПО – ниското обществено доверие, регистрирано от редица изследвания през последните години, чрез поддържането и надграждането на Информационният портал за НПО в България (https://ngobg.info). Порталът е създаден през 2010 г. На регистрираните в него НПО (над 1000 активни организации) той предлага възможността да публикуват собствени текстове, представящи целите им, дейността и резултатите, осигурява публичност на техни кампании чрез медийното партньорство на Портала, подпомага капацитета им за публично представяне. На посетителите си (над 300 000 души годишно) Порталът предлага автентична информация за и свързана с НПО, подготвена от самите НПО, от екипа на Портала и външни източници. Порталът е най-големият информационен и справочен хъб за НПО и гражданска активност в България, с база данни за над 14 000 НПО и над 2500 публикации годишно. Проектът значително ще подобри информираността на гражданите за ролята на НПО в обществото, като предоставя чрез Портала конкретна и проверима информация за НПО. Осъществяването на проекта ще повиши капацитета на НПО за публично представяне, споделен от самите НПО като сериозно предизвикателство пред тях, наравно с неблагоприятната медийна среда. В краткосрочен план (периода на изпълнение), проектът ще насити НПО Портала с разнообразни по формат и съдържание текстове – анализи, новини, събития, кампании, обяви, финансирания – които не само ще покажат на обществеността истинското лице на НПО и реалните предизвикателства пред работата им, но и ще подпомогнат преодоляването на множеството предразсъдъци за ролята и стремежите на гражданските организации. Към Портала ще добавим и нова функционалност – публикуване на фото-галерии, с които ще въздействаме по-ефективно за разбирането на същността на НПО и тяхната дейност в България. (3.б) НПО Порталът е дългосрочна стратегическа инициатива. Чрез публично достъпния архив на всички публикации и чрез съчетанието на богато медийно съдържание и огромен справочен апарат той ще продължи да привлича разнородна аудитория без оглед на нейните традиционно предпочитани информационни източници, както и изследователи на динамиката на гражданското общество в България. И както често споделят наши читатели, те не просто научават за НПО от Портала, но започват да го следят редовно, за да търсят услугите на НПО, възможности за принос към каузи и др.


Резултати:

Проектът имаше за цел да помогне за решаването на един от най-съществените проблеми пред НПО – ниското обществено доверие, регистрирано от редица изследвания през последните години, чрез поддържането и надграждането на Информационният портал за НПО в България (https://ngobg.info)

Специфичните цели на проекта бяха свързани с подобряване на информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото от една страна, както и повишаване на капацитета на НПО за публично представяне от друга.

Чрез Портала широката общественост научаваше за практическата полза от гражданските организации чрез конкретни примери, казуси и истории, като сериозен принос тук имаха разказите на шестимата регионални кореспонденти на Портала, които създадоха 42 очерка за работата на неправителствени организации. Текстовете и снимките към тях публикувахме на Портала и споделяхме чрез социалните мрежи. 15 от най добрите текстове издадохме в книга „Хроники на доброто 2“. Книгата е достъпна както в книжен, така и в дигитални формати.

Текстовете на кореспондентите бяха четени близо 9000 пъти. Обработените от екипа и публикувани материали на регистрирани потребители бяха четени над 375 000 пъти, а цитираните материали, обяви и пр. от външни източници – над 740 000 пъти.

Порталът продължава да се радва на интереса от страна на държавни институции, местни власти, училища, социално отговорен бизнес и др., които ни търсят за разпространение на информация, свързана с техни инициативи, в които се търси участие и на НПО.

НПО Порталът осъществи 66 медийни партньорства. Продължи и стажантската програма на Портала, като работихме с 8 стажанти от различни специалности и университети. Общият брой на стажантските текстове, посветени на граждански организации и техни инициативи, беше 24.

Въздействието върху основна целева група – гражданските организации – беше свързано с повишен капацитет на НПО за публично представяне чрез текст и текущо информиране за важни законодателни въпроси и промени, свързани с НПО. Порталът помагаше на НПО да повишават своята устойчивост, като ги информираше за възможности за финансиране и платформа, чрез която да търсят подходящи попълнения за екипите си.

За периода на изпълнение на проекта НПО Порталът беше посетен от над 630 000 души, като посетените страници надхвърлиха 1 милион.

84% от организациите, за които публикувахме разкази, отбелязват, че работата с кореспондентите им е помогнала в голяма и много голяма степен да повишат капацитета си за публично представяне на резултатите от работата на организацията.

Всички публикации на Портала ще продължат да се индексират и да бъдат видими за посетителите. Публикациите на отделните НПО се извеждат и в техните профили, така ме всеки, който се интересува от конкретна организация, ще намери информация, събрана на едно място именно на Портала. Организациите, за които писаха нашите кореспонденти, заявяват, че ще продължат да използват материалите в бъдещите си публични представяния, в сайтове и други комуникационни изяви.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: