Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 4: Повишаване на приноса на гражданските организации за равенството между половете и предотвратяване на насилието по полов признак

Вх. №: ACF/877

Oрганизация: Сдружение "Дебют" Област: Кюстендил
Община: Кюстендил
Населено място: гр. Кюстендил
Пощенски код: 2500
бул.България 26А

Партньори:
Сдружение "Моят град", България

Име на проект: Не значи НЕ
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 147150.00 (EUR)

Описание:

Една от най-широко разпространените форми на насилие, основано на пола е сексуалното насилие над момичета м/у 14 и 18 г., но за нея не се говори достатъчно и понастоящем липсват програми за първична превенция, залегнали в образованието. В допълнение, митовете, свързани с изнасилването (ако жената не се съпротивлява, значи го иска и подобни) утежняват проблема и водят до липса на докладване на много сексуални престъпления. Проектът „Не значи НЕ“ ще допринесе за промяна в гледната точка към сексуалните посегателства над момичета сред самите тийнейджъри чрез подхода стратегическа комуникация на база лични истории. Два младежки екипа (2 х 20 младежи) в гр. Кюстендил и гр. Варна ще бъдат обучени за създаване на филми по реални истории: младежки сериал (Кюстендил) и 10 късометражни филмчета (Варна), разпространени чрез специално създаден YouTube канал, промотиран широко в социалните мрежи, както и в традиционни медии. Екипът в Кюстендил ще работи с подкрепата на студенти от НАТФИЗ-София и ЮЗУ-Благоевград, а екипът във Варна - с подкрепата на професионалисти от БНТ-Варна. Проектът предвижда арт-академия за младежи за създаване на видео продуктите и стратегическа комуникационна кампания (Не значи НЕ), реализирана с помощта на рекламна агенция, която ще достигне до над 500000 граждани: родители, учители и др.; 150000 младежи до 18г. Постер-кампания в 100 училища в страната и онлайн дискусии с ученици ще активират младежите да се борят със сексуалното насилие в училище. Младежите ще ангажират отговорните институции за решаване на проблема чрез Национална конференция с участието на представители на МОН и Регионални инспекторати на образованието, НПО, учители. Партньорството ще допринесе за достигане до целеви публики в различни региони на страната, както и за директно включване на младежи от уязвими групи (Роми, младежи с увреждания), които ще представят своята гледна точка към проблема. Проектът адресира проблема чрез подход отдолу-нагоре, чрез промяна в мисленето на самите младежи и въвличане на отговорните институции.


Резултати:

Проектът имаше за цел да подпомогне създаването на нови политики за първична превенция на сексуалното насилие над момичета (14-18 г.), да изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола, чрез популяризиране на важността на проблема. Проектът бе насочен към публични политики и практики във връзка с домашното насилие и насилието, основано на пола, чрез стратегическа комуникация, основана на лични истории и застъпнически кампании, адресирани към младежи, родители, учители.
Проектът се изпълни в партньорство със Сдружение "Моят град“ от гр. Варна. Сформирани бяха два младежки екипа от по 20 младежи всеки в Кюстендил и Варна, които бяха обучени за създаване на филми по реални истории. Създадени и разпространени в YouTube канала на проекта са десетсериен младежки сериал в Кюстендил и 10 късометражни филми във Варна. Създаден е двуезичен сайт, на български и английски език, (https://neznachine.org) и YouTube канал на проекта (https://www.youtube.com/@neznachine). Проведена е национална кампания за стратегическа комуникация чрез постер-кампания в средни училища в Кюстендил и Варна и създаване на онлайн Наръчник за разпознаване, превенция и борба със сексуалното насилие и тормоз в училище, насочени към младежи, родители и учители. Обсъдени и дискутирани са публични политики и практики във връзка с домашното насилие и насилието, основано на пола по време на проведена Национална младежка конференция във Варна с представителите на целевите групи.
Най-важните резултати от изпълнението на проекта са създаденото устойчиво партньорство между двете организации от Кюстендил и Варна, което доведе до достигане до целевите публики в различни региони на страната, и повишената информираност сред младежите за необходимостта от борба срещу сексуалното насилие в училище чрез създадените видео продукти и реализираната стратегическа комуникационна кампания под мотото „Не значи НЕ”. По този начин проектът допринесе за повишаване на гражданската активност в сферата на защита на правата на човека и превенция на насилието, основано на пола.

С участието си в изпълнението на основните дейности – Младежка арт-академия и Заснемане на младежки YouTube сериал и късометражни филми, както и в Националната младежка конференция във Варна, младежите като целева група, бяха овластени да говорят открито за проблема сексуално насилие над момичета в тийнейджърска възраст.
Разпространението на видео материалите – десетсерийния младежки сериал и 10-те късометражни филм, в YouTube канала на проекта и в социалните мрежи доведе до достигане на близо 300 000 ползватели и повече от 620 000 видео пускания на филмите във FB/Instagram, около 100 000 показвания в YouTube канала на проекта с над 1000 абонати и над 1000 последователи в TikTok, и повиши тяхната чувствителност към проблема за сексуалното насилие.


URL адрес на проекта, социални медии и/или други подходящи връзки към резултатите и публикациите по проекта:
Уеб сайт на проекта/Project website: https://neznachine.org
YouTube канал на проекта/Project YouTube channel: https://www.youtube.com/@neznachine
Фейсбук страница на проекта/Project Facebook page: https://www.facebook.com/NEznachiNE
TikTok профил на проекта/Project TikTok: https://www.tiktok.com/@neznachine

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: