Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 5: Повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени

Вх. №: ACF/770

Oрганизация: Сдружение за изследователски практики

Име на проект: Да си спомним да общуваме: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда
Продължителност в месеци: 30
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 135999.00 (EUR)

Описание:

През последните години природозащитата и инициативата „Зелени закони“ на СИП срещат отказ за диалог от институциите, въпреки предложенията за подобрения в политиките от регулярния ни мониторинг по "Селски райони", "Климат", "Енергетика", "Биоразнообразие", "Устройство на територията", "Гори". От една страна, пандемията ограничи възможностите за публични дебати и фокусира вниманието върху здравната криза. От друга страна, съсредоточаването на власт в три поредни правителства на една и съща политическа сила доведе до откъсването на политическите избраници от идеята за отговорност пред гражданите като работодатели и чест арогантен отказ за отговор на критики – както бе видно и от няколкомесечните протести през 2020г. Въпреки високото доверие на гражданите към природозащитните каузи, липсата на възможност за отразяването им в реални законодателни инициативи показа, че има нужда от повече опити за разговор на вземащите решения и гражданите, отвъд протестната конфронтация. За тази цел планираме с настоящия проект да акцентираме не на мониторинг, а на изготвяне на съдържание с цел ефективни кампании, с които да привлечем граждани за активно участие и послания към институциите, както и за дебати на живо с представители на политически партии, които да „преведат“ диалога с гражданите в реални политики. Надяваме са така да постигнем по-реално представителство на гражданските интереси в законотворчеството и да възстановим заглъхналата връзка между избиратели и политически представители. Проектът ще разгърне 10 целенасочени кампании по природозащитни теми, определени в срещи с граждани в 10 града. Ще бъдат въвлечени професионални PR консултанти, експерти на СИП, 20 доброволци от срещите с граждани, 5 нови стажанта на "Зелени закони" и целеви брой от 10000 граждани, участващи в дейности, една от които е дебати на живо с политици. Очакваният резултат е поне 5 от 10-те кампании да постигнат конкретен резултат – променено/ново законодателство, решен казус и др. в зависимост от темите на кампаниите, които ще бъдат формулирани чрез срещи с граждани и регулярен съдържателен принос на експертите на „Зелени Закони“. Дългосрочният резултат, който целим, е по-активно участие на гражданите в диалог с политиците, подобряване на чуваемостта между двете групи и реалната представителност на управленските решения за природата на България.За тази цел настоящият проект планира да създаде мрежа от активни граждани, които заедно с нашите експерти да определят теми за 10 кампании и да участват в реализацията им.


Резултати:

 

Целта на проекта беше да укрепи култура на диалог между политиците и институциите и гражданите във връзка със законодателството за природата и да повиши ангажираността на гражданите за участие по тези теми отвъд балона на природозащитниците.

 

 

Основните дейности по проекта включваха срещи с граждани по места из цялата страна, публични дебати с политици, разработването на кампании по природозащитнически теми и предоставянето на доказателства и експертни анализи за изготвяне на становища, петиции и законопроекти. Проектът фокусира мониторинга си върху пет теми -  гори, устройство на територията,  биоразнообразие, селски райони, енергетика и климат.

 

10-те кампании, в които участваха гражданите по проекта с подаване на становища, подписи в петиции и протести достигнаха по оценки до 1 млн. души от широката общественост. Бяха проведени 10 срещи с инициативни групи по местни проблеми, в които участваха 150 души.

Около 10 политици бяха ангажирани активно както в срещи на живо, така и със

задаване на парламентарни въпроси по казуси, представени им от „Зелени закони“ и внасяне на законопроекти (за Черноморието и Закона за здравето). Екипът по проекта си взаимодейства трайно с представители от офиса на Омбудсмана (по темата за екооценките и обжалване на

две инстанции и по темата за здравни отстояния от жилища), общински съветници по казуса за Витоша и експертни звена на екоминистерството по различни казуси.

Успехи на инициативата:

1.      Кампания за - обжалване на големи проекти по реда на ЗООС – след последните опити за промяна в ЗООС в последните дни на 49-о Народно събрание, след редица публични писма, протести и участие в 5 парламентарни комисии, поправката беше изненадващо отхвърлена и се очаква от 01.07.2024 г да влезе в сила 2-инстанционно производство по всички екологични оценки по ЗООС.

2.      Макар и недостатъчно, бяха приети малка част от предложенията за улеснение за инсталиране на ВЕИ за бита и кооперативи чрез ЗЕВИ и други свързани закони (ЗЕ, ЗУЕС).

3.      Бе възстановен защитеният статут на местността „Камчийски пясъци“, като така най-големият незастроен плаж в България е окончателно спасен от проектите за строителство.

4.      Финално приетият проект за поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие изрично въведе забрана за увреждане на дюните, за която инициативата настояваше и която липсваше досега. Беше въведена забрана за ограничаване на строителството около 3 плажа (Иракли, Карадере и Корал).

5.      Планът, предвиждащ строителство в парк „Борисова градина“ за момента е спрян, след силна кампания на Зелени закони, което събра протестни становища от над 200 граждани.

 

6.      Становището на проекта за запазване на защитата от застрояване на заменените държавни гори бе възприето от Конституционния съд и законовата защита бе запазена. През лятото на 2023 г. Зелени закони спря порочен законопроект за масово увеличаване на квотите за сеч за огрев, които да се ползват с разрешение от кметската управа по места.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: