Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/783

Oрганизация: Глас-България Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1303
ул. Цар Симеон 202, етаж 6

Партньори:
Ресурсен център Билитис, България
Oslo Pride, Норвегия
Асоциация на европейските журналисти - България, България

Име на проект: Гласове на общността
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 106215.00 (EUR)

Описание:

През 2020 все още липсват правителствени политики и мерки за намаляване на неравенството, дискриминацията и насилието към ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс) в България. Много хора продължават да крият сексуалната си ориентация, вкл. от приятели и семейство. Нерядко медиите, поради непознаване на специфичните предизвикателства и преживявания на ЛГБТИ хората, допринасят за стреотипизирането и налагането на погрешни вярвания. Ситуацията се влоши драстично през 2018 покрай дебатите за Истанбулската конвенция, когато случаите на реч на омразата срещу ЛГБТИ станаха ежедневие, а през 2019 основен наратив беше фалшивата новина за "отнемане на деца и изпращането им в Норвегия за осиновяване от гей двойки". Ето защо основна цел на настоящия проект е увеличаването на дела на хората, неодобряващи използването на реч на омраза или агресия спрямо ЛГБТИ. Това ще постигнем чрез повишаване осведомеността и познанията на хората относно ЛГБТИ по няколко начина: • обществени кампании за разбиване на стереотипите и митовете, свързани с ЛГБТИ хората и "джендърите", с цел опознаването им, намаляване на страха и повишаване приемането; • предизвикване на широка дискусия по темата и промяна на нагласи; • обучения за журналисти за увеличаване на техните познания по темата и обективност при отразяване; • насърчаване на активно гражданство чрез тренинги за говорители на общността и техни застъпници; • обмяна на опит с партньори от Норвегия с цел изграждане на капацитет; • повишаване информираността на гражданите относно социалната политика в Норвегия, вкл. и чрез медийни участия на норвежки експерти. Проекът е насочен към широката общественост, журналисти, ЛГБТИ хората, техни родители и застъпници. Предвижда се партньорство между 4 организации: ГЛАС и Билитис ще допринесат за достигане до възможно най-голям брой ЛГБТИ хора, които да бъдат овластени и обучени в публично говорене. В допълнение, ГЛАС притежава опит в реализацията на информационни кампании с доказан ефект, както и изградени контакти с медии и институции, а Билитис имат дългогодишен опит в работата с групи. АЕЖ имат задълбочени наблюдения какви са стереотипите и проблемите, които проектът адресира, и ще допринесат за привличането и обучението на журналисти от националната си мрежа. Осло Прайд ще допринесе с богатия си опит в комуникации и работа с медии, вкл. справяне с митове относно детските политики в Норвегия.


Резултати:

 

Проектът адресира няколко основни проблема, с които се сблъсква ЛТБТИ общността в България - широкото разпространение на езика на омразата, липсата на правителствени политики и мерки за намаляване на неравенството, дискриминацията и насилието, и непознаването на специфичните предизвикателства и преживявания на ЛГБТИ хората от представителите на медиите, което нерядко допринася за стреотипизирането и налагането на погрешни вярвания.

 

Проектните дейности включиха мащабна комуникационна кампания, национално представително проучване за нагласата към ЛГБТИ хората, провеждане на семинари и тренинги на участниците в обществените дискусии – журналисти, ЛГБТИ говорители и техни застъпници извън общността. Към комуникационни мерки за преодоляване на негативните стереотипи спрямо уязвими групи в обществото, които са жертви на речта на омразата беше създаден и сайтът – www.lgbtimitove.eu. Сайтът е игровизиран и включва възможността за провеждане на куиз на тема стереотипите и митовете около ЛГБТИ хората и ще продължи да функционира след проекта. Беше проведено и работно посещение в Осло при организаторите на Осло прайд.

Проектът допринесе за следните целеви групи: за ЛГБТИ хората в България чрез повишена видимост и приемане и овластяването им чрез организираните обучения; за журналистите – чрез обученията и подобряването на етичните стандарти в медиите по отношение на отразяването на ЛГБТИ хора и теми; за обществото и правителствените институции - чрез най-сериозната законодателна промяна в живота на ЛГБТИ хората в последните 13 години, а именно включването на хомофобията в Наказателния кодекс в престъпленията и реч на омразата. Комуникационната кампания достигна до 500 000 души от широката общественост. Посредством двете осъществени работни посещения в Осло и София, бяха адресирани общите комуникационни проблеми по отношение на темата в двете страни и бяха изградени дълготрайни връзки между участниците от България и Норвегия, които ще продължат и след проекта, в това число и на политическо ниво.

 

Партньорите от АЕЖ бяха отговорни за връзката с медиите и журналисти, партньорите от Билитис в усилената работа по привличане на млади хора от ЛГБТИ общността в проекта и неговите дейности. Партньорството между Осло Прайд и партньорите в проекта допринесе силно за изграждане на сътрудничество между България и Норвегия.Безспорно добра практика бяха медийните обучения за ЛГБТИ хора и застъпници и обученията за журналисти. Устойчивостта на резултатите от проекта се изразява в трайните промени в законодателството, подобрените медийни практики, укрепените капацитети на НПО и други организации, както и в дългосрочната промяна в обществените нагласи. Тези резултати ще продължат да оказват положително въздействие върху ЛГБТИ общността и обществото като цяло дълго след приключването на проекта.

 

Project URL www.lgbtimitove.eu

Social mediahttps://www.facebook.com/watch/?v=1050640666365761

Upload any relevant communication material – Наръчникът за отразяване на ЛГБТИ хората в медиите - https://aej-bulgaria.org/wp-content/uploads/2023/09/LGBT-people-in-media_2.pdf

 

„Хора с глас 2“ - https://glasfoundation.bg/product/order-hora-s-glas-2/#tab-bobe_order_terms_tab

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: