Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/731

Oрганизация: Сдружение "Дете и пространство" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1612
жк Хиподрума, блок 134 А, вх.А, партер

Име на проект: Детето - субект на своите права: достъп до грижа и терапевтична подкрепа
Продължителност в месеци: 18
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 38000.47 (EUR)

Описание:

Превръщането на детето от обект в субект на неговите права е предизвикателство както за специалистите, които подкрепят деца в риск, така и за гражданското общество като гарант за спазване на основните права на личността. Свидетели сме на огромна промяна – дигитализацията на общуването, поставяща под въпрос сериозен набор от права на децата в риск, нуждаещи се от постоянна терапевтична подкрепа. Гарантирането им при общуване в дигитална среда е целта, към която е насочен проектът. Пандемията стана повод за качествено нов тип дистанционна комуникация специалист-потребител, но този процес няма да приключи с края й. Напротив, дигиталното общуване тепърва ще се развива и налага като модел за работа и ще изведе на преден план нуждата от нов етичен модел за работа с деца, за изграждане на нов тип връзка специалист- клиент и семейството му. Навлизането в личното пространство чрез екрана на електронното устройство води и до нуждата от определяне на нови граници в терапевтичната работа. А именно терапевтът е онази опора, около която в рискова среда гравитира отстояването на правата на детето: да бъде изслушвано, да не бъде неглижирано, да бъде гарантирано развитието му, правото на формиране на собствени възгледи, на свобода на изразяване, на закрила против намеса в личния живот; правото на детето с умствени или физически недостатъци на специални грижи и най-вече - на насърчаване му за личностно развитие (Конвенция на ООН за правата на детето). Дейностите по проекта са предвидени за 18 месеца и са пряко насочени към създаване и прилагане на иновативен модел за предоставяне на специализирана подкрепа в дигитална среда, като гаранция за основни права на личността. Дейностите ще се впишат в специфичната цел за разработването и прилагането на образователни инструменти в защита на правата на човека. В краткосрочен план иновативният продукт ще бъде приложен върху определена група потребители на специализирани услуги в четири общини, а в дългосрочен-ще бъде предоставен за работа на широк кръг специалисти в страната. Пряк ползвател на създадените по проекта продукти ще бъдат деца от 0 до 17 г., а целеви група/посредници- граждански организации и публични институции на национално и местно ниво. Целевите групи са подбрани поради факта, че в тях са включени основният кръг от специалисти в социалната сфера, които подкрепят децата в риск и техните семейства и се нуждаят от ново разбиране за правото на изслушване на детето и създаване на умения в тази посока.


Резултати:

 

Основното предизвикателство пред проекта е овластяването на детето с разбирането за неговите права и как да ги упражнява в дигитална среда. Проектът разработи и апробира иновативен модел за предоставяне на специализирана подкрепа в дигитална среда, като гаранция за основни права на личността. Нуждата от проекта е в отговор на променената среда след Covid-19 за обучение и взаимодействие.

Осъществените дейности са свързани с разработването и прилагането на образователни инструменти в защита на правата на човека -  методика за специализирана работа в дигитална среда и създаването на видео уроци за родители (6 броя) и специалисти (6 броя), които работят с деца в условия на социална изолация. Проведени са онлайн и присъствени обучения по методиката и няколко супервизии относно изпълнението ѝ.    

От обратните връзки става ясно положителното въздействие на реализирания проект върху целевите групи – видеата са оценени като актуални, навременни и полезни. Разработената методика поставя рамката и промяната на клиничните опори в онлайн консултирането, което все повече се разпространява в пост-пандемичната обстановка.

Сайт на проекта - https://bit.ly/3J93ThN

Видеа в YouTubehttps://www.youtube.com/@childspace888/videos

Методиката https://bit.ly/3mHipFO

Сборник Детето автор с избрани сценарии на видеа  https://childandspace.com/wp-content/uploads/2023/02/%D0%A1%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80.pdf

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: