Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 4: Повишаване на приноса на гражданските организации за равенството между половете и предотвратяване на насилието по полов признак

Вх. №: ACF/817

Oрганизация: Женско сдружение "Екатерина Каравелова" Област: Силистра
Община: Силистра
Населено място: гр. Силистра
Пощенски код: 7500
п.к. 283

Партньори:
Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий", България

Име на проект: Социалнопсихологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики
Продължителност в месеци: 30
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 85162.50 (EUR)

Описание:

1) Проблемът с насилието, основано на пола е на първо място във фокуса на равнопоставеността по отношение на пола. Развитието на всяко законодателство, като превантивна и интервативна правова дейност, съобразена с политиките на ЕС, следва да бъде адаптирана към националните особености. Проектът предлага изследване на развитието в българското семейство и отношенията в него, анализ и идентификация на социално-икономическите и политически модели, влияещи върху семейните взаимоотношения у нас. Този анализ ще послужи за изработване на предложения за законодателни промени, свързани с предотвратяване на насилието, основано на пола и равнопоставеността в България, синхронизирани с Европейското законодателство. Ползватели от постигнатото в проекта е обществото ни, тъй като виктимизацията или ревиктимизацията на жертвите влияе не само върху тях, а и върху социалната система, постепенно атакувайки нейните ценности. 2) Реализирането на проекта ще доведе до постигане на специфичната цел за провеждане на изследвания за причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола и равенството по отношение на пола в България. Проектът дава възможност за интегриране на европейската политика за ограничаване на насилието, основано на пола, съобразно националните ни характеристики. 3) В краткосрочен план ще бъде проведено изследване, визуализирано в монография, което ще съдържа данни и факти за насилието, основано на пола в българското семейство и взаимоотношенията в локален, национален, етнически и трансгенерационен план. Широкото медийно отразяване на изследването ще подпомогне целевите групи за вземане на информирани решения. Разработеният на база изследванията по проекта анализ ще послужи за основа на предложения за конкретни законодателни инициативи. След приключването на проекта в дългосрочен план очакваме законодателни промени в България, и извеждането на успешни образователни, социални и правни мерки за ограничаване и предотвратяване на домашното насилие/насилието, основано на пола. 4) Водещият партньор е доставчик на социални услуги, насочени към преодоляване на последиците от домашното насилие/насилието, основано на пола и в това си качество осъзнава необходимостта от законодателни промени в страната. Партньорството с ВТУ е важно, поради наличната експертиза за извършване на научен анализ на домашното насилие в България и изработване на предложения, адаптирани към националните особености и интегрирани към Европейското законодателство.


Резултати:

Какви бяха проблемите или предизвикателствата, които проектът имаше за цел да реши?
Проблемът с насилието, основано на пола, е на първо място във фокуса на равнопоставеността. Целта на проекта бе насочена към изследване на развитието в българското семейство и отношенията в него, анализ и идентификация на социално - икономическите и политически модели, влияещи върху семейните взаимоотношения у нас, от които да се изведат предложения за законодателни промени, насочени към предотвратяване на насилието основано на пола и равнопоставеността в България.

Какво е постигнал проектът? (основни дейности и резултати/продукти)
Проектът беше изпълнен в партньорство с Великотърновски университет, катедра „Психология“. Извършени бяха теоретично, количествено и качествено изследване на взаимоотношенията в българското семейство. Изготвен бе анализ на резултатите от тях. Проведена бе научна конференция по темата за домашното насилие. Издадени бяха монография, два броя наръчници и сборник с научни доклади по темата. Разработени и публикувани бяха научни статии, базирани на изследванията. Реализирани бяха множество дейности по информираност и публичност с информация за изведените резултати. Проведени бяха срещи в Българския и Европейския парламент за представяне на резултатите и предложения за промяна в политиките, регулиращи домашното насилие и насилието основано на пола.

Какви резултати е постигнал проектът и за кого? (Резултатите и въздействията, както и за кои бенефициенти)
С реализирането на проекта се постигна „заснемане“ на социалнопсихологическите характеристики на българското семейство, причините и факторите влияещи върху тях, в контекста на домашното насилие и насилието основано на пола. Идентифицираните проблеми бяха визуализирани в документи, които се разпространиха сред библиотеки, университетски институции, и институции, имащи отношение към подкрепата на пострадали от домашно насилие (политици на национално и европейско ниво; МВР; МТСП; Регионалните дирекции „Социално подпомагане“). Резултатите от проведените изследвания бяха представени пред български и европейски депутати. Информирана за тях беше комисията по правата на жените и равенството между половете (FEMM) към Европейския парламент. Отправени бяха предложения към политиците за промени в образователната, здравната, социалната и правосъдната сфера, за промяна и надграждане на политиките регулиращи домашното насилие и насилието основано на пола. Въведен бе нов цикъл лекции във Великотърновския университет (ВТУ) към дисциплината „Социална психология“. С дейностите по информираност и публично се постигна широка информираност на обществеността относно проекта и резултатите от него.

Добавена стойност на партньора по проекта:
Приносът на партньора по проекта ВТУ се изразява в осигуряването на експертиза за извършване на изследванията по проекта и научен анализ на домашното насилие в България – респективно за изработване на предложения, адаптирани към националните особености и интегрирани към Европейското законодателство.

До каква степен е вероятно положителните ефекти от проекта да продължат и след края на периода на финансиране?
Реализираният проект отваря път за промени в социалната, здравната, образователната и правосъдната сфера за въвеждане на нови мерки и промяна на политиките с цел превенция и подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие основано на пола.
Вероятността за последващи положителни ефекти от проекта е във висока степен, тъй като научността и представителността на изследванията могат да се ползват при формирането и провеждането на политики за превенция и подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие основано на пола.

URL адрес на проекта, социални медии и/или други подходящи връзки към резултатите и публикациите по проекта:
Всички издадени документи са достъпни на български език на интернет адрес: http://www.ekaravelova.org/index.php/2015-07-10-07-42-26 .
http://www.ekaravelova.org/images/Biblioteka/2023_Analiz_izsledvaniya.pdf - резултати от изследването на български
Други публикации:
https://www.ngobg.info/bg/news/128831-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-.html – среща в Европейския парламент

https://www.ngobg.info/bg/news/129737-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-.html – среща в Народното събрание

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: