Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/707

Oрганизация: Фондация "Джендър алтернативи" Област: Пловдив
Община: Пловдив
Населено място: гр. Пловдив
Пощенски код: 4000
ул. "4-ти януари" №38, вх.В, ет. 2, ап. 3

Партньори:
Фондация „Асоциация Анимус“, България
„Фонд за превенция на престъпността ИГА“, България
Фондация "Български адвокати за правата на човека", България

Име на проект: В защита на правата на човека
Продължителност в месеци: 34
Регион за планиране: Южен централен
Област: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 154884.80 (EUR)

Описание:

Нарушаването на правата на човека в България в областта на домашното насилие, сексуалното насилие и трафика на хора, е проблем разпознат от Европейския съд по правата на човека: С.З. срещу България, П.М. срещу България, П.Ч. срещу България, Бевакуа и С. срещу България, и от Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените: В.К. срещу България, Исату Джалоу срещу България, С.В.П. срещу България, С.Л. срещу България. Затова, в съответствие със специфичната цел на избрания приоритет проектът се стреми към подобряване на прилагането на международните стандарти за защита правата на човека, провеждане на кампании за повишаване на осведомеността за правата на човека, вкл. чрез включване на млади хора, както и предоставяне на правна помощ и консултации за жертви на дискриминация и нарушения на човешки права. Очаква се проектът да допринесе за реализирането на поставените цели чрез постигане на следните резултати: 6 пресконференции, 1 уебстраница, 3 изследвания на тема насилие, основано на пола – домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора, 170 национални решения по дела за домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора и 10 международни решения, правно представителство на 180 лица, пострадали от насилие, основано на пола, 3 специализирани програми за подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, правна и психологическа подкрепа на 400 лица пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, 1 обучение за създаване на специализираните програми за пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, 4 обучения в сферата на насилието, основано на пола, 124 броя обучени специалисти, 5 дискусии със студенти, 100 обучени студенти, 3 фокус групи с младежи, 45 обучени младежи, 3 фокус групи с пострадали от насилие, 15 обучени пострадали от насилие, 9 видеа на тема насилие, основано на пола, 3 мониторингови доклада. Преките ползватели на проекта са: пострадалите от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, работещите в тези сфери и цялото общество. Партньорите по проекта ще допринесат за успешното му изпълнение в няколко области на страната, имайки предвид опита и експертизата им в защитата на правата на човека.


Резултати:

Нарушаването на правата на човека в България в областта на домашното насилие, сексуалното насилие и трафика на хора, е проблем разпознат от Европейския съд по правата на човека.


Според данните на МВР, всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. През 2017 год. в страната бяха убити от съпрузите или партньорите си 29 жени. Броят им през 2018 год. е 35. Според данните на прокуратурата, 588 производства за сексуални престъпления са били регистрирани през 2017 год. Според данните на Националната комисия за борба с трафика на хора, 856 сигнала за трафик на хора са били регистрирани в комисията в периода 2015-2016 год. Поради огромния брой пострадали лица и недостатъчно ефективното прилагане на законодателството на страната ни в тези три области, проектът предвиди дейности, насочени към пряко подпомагане на пострадалите, обучения на прилагащите законодателството и повишаване на осведомеността на обществото по тези теми.


Затова, в съответствие със специфичната цел на избрания приоритет проектът подобри прилагането на международните стандарти за защита правата на човека, проведоха се кампании за повишаване на осведомеността за правата на човека, вкл. чрез включване на млади хора, както и предоставяне на правна помощ и консултации за жертви на дискриминация и нарушения на човешки права.
Проектът реализира предвидените дейности: 6 пресконференции, 1 уебстраница, 3 изследвания на тема насилие, основано на пола – домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора, 138 национални решения по дела за домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора и 3 международни решения, правно представителство на повече от 180 лица, пострадали от насилие, основано на пола, 3 специализирани програми за подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, правна и психологическа подкрепа на повече от 400 лица пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, 1 обучение за създаване на специализираните програми за пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, 4 обучения в сферата на насилието, основано на пола, повече от 124 броя обучени специалисти, 5 дискусии със студенти, повече от 100 обучени студенти, 3 фокус групи с младежи, повече от 45 обучени младежи, 3 фокус групи с пострадали от насилие, повече от 15 обучени пострадали от насилие, 3 видеа на тема насилие, основано на пола.


Преките ползватели на проекта са: пострадалите от домашно насилие и насилие, основано на пола, с фокус върху жени и момичета от ромски произход, работещите в тези сфери и цялото общество. Партньорите (4-ри от най-активните организации в България по въпросите за правата на човека и защитата от домашно насилие) по проекта допринесоха за успешното му изпълнение в няколко области на страната, имайки предвид опита и експертизата им в защитата на правата на човека.


Гражданските организации все повече включват в своите дейности млади хора, в това число като доброволци, включително и в кампании в защита правата на човека. Подобри се на прилагането на международните стандарти за правата на човека. Предостави се правна помощ и консултации за жертви на дискриминация и нарушения на човешки права. Проведоха се кампании за повишаване на осведомеността за правата на човека.


Проектът се изпълняваше в пет области: София, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Две са необлагодетелствани: Смолян и Кърджали. От данните на МВР, прокуратурата и НКБТХ става ясно, че в тях се водят много малко дела за домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора. В тях няма работещи неправителствени организации защитаващи правата на човека. Ползватели и преки бенефициенти от проекта бяха необлагодетелствани групи от населението: пострадали от домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора, с фокус върху жени и момичета от ромски произход. Държавата не разпознава никакви социални услуги в сферата на домашното и сексуалното насилие, а в сферата на защитата от трафик на хора разпознава социалната услуга Подслон за пострадали от трафик лица, но такива има само на три места в страната, а именно в София, Варна и Бургас.
Крайни ползватели: жертви на домашно насилие/насилие, основано на пола и Млади хора (18-29)


www.pravata.org

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: