Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/699

Oрганизация: Сдружение Платформа АГОРА - Активни граждански общности за развитие и алтернатива

Име на проект: ДАР - Дигитални Алтернативи за Развитие
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 7963.10 (EUR)

Описание:

Проектът допринася за изграждане на капацитета на 50 читалища в мрежата на Платформа АГОРА за посрещане на предизвикателствата свързани с Ковид-19 чрез разработване на насоки и политики за работа в режим на новото нормално, работа в дигитална среда, както и прилагане на нови подходи към целевите групи. Целта е да продължат активна работа в условия на криза и възстановяването от нея чрез онлайн споделяне на различни гл.точки с дискусии по теми, фокусирани върху: 1) какво правим ние (споделяне на читалищен опит как са се справили по време на карантината, как са „отворили”, какви мерки са предприели); 2) какво са направили другите (проучване, превод и споделяне на опит от света в сферата на културата и общностите за справяне по време на пандемия); 3) какво да подобрим (въвеждане на нови подходи и добри практики в работата на база споделен опит – както от НЧ, така и международен – създадени нови политики за работа в различна среда, дигитализиране на информация, услуги и артефакти; онлайн възможности за работа). Резултати: екипи на 50 читалища обучени за работа със Zoom, проведени 8 тематични уебинара, споделен опит и практики, създадени политики, правила, насоки за работа на културните организации в режим „новото нормално”, брошура с резултати по тематични направления, създадени визуални разкази с добавена стойност-нови продукти/слуги в YouTube. Целеви групи са гражданските организации по места – 50 читалища, а крайните потребители са широката общественост в 50 населени места, предимно деца, младежи и възрастни хора.


Резултати:

Основната цел на проекта бе изграждане на капацитета на 50 читалища в мрежата на Платформа АГОРА за посрещане на предизвикателствата свързани с Ковид-19 с разработване на насоки и политики за работа в режим на новото нормално, работа в дигитална среда, както и прилагане на нови подходи към целевите групи.
Проектът постигна заложените цели и допринесе за изграждане капацитета на 50 читалища в мрежата на АГОРА чрез участие на читалищните екипи в 7 тематични уебинара (18 онлайн сесии), 1 обучение (3 сесии) за работа в Зум среда и създаване от страна на участниците на 24 визуални разкази, популяризирани през новосъздадения YouTube канал ДАР.
За тези читалища, които нямат свое място в интернет (не присъстват в социалните мрежи, нямат сайт) ДАР каналът е уникална възможност да бъдат представени. За останалите е мотивация да участват със свои разкази, а за тези които вече имат свой канал в YouTube е отлична възможност да бъдат обвързани в мрежа.
Целеви групи са екипите на 50 НЧ, а тези които поради различни причини не успяха да се включат, имаха осигурен достъп до записите на всички уебинари. Крайните потребители са широката общественост в 50 населени места, предимно деца, младежи и възрастни хора, които участват в дейностите на читалището и/или са част от представените визуални разкази.
https://www.youtube.com/channel/UCef5FV8Wbpzx28fqWpaLO8Q/featured?app=desktop&cbrd=1

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: