Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/610

Oрганизация: Сдружение "Дете и пространство"

Име на проект: Преодоляване на отчуждението: подкрепа за деца на родители, лишени от свобода в условията на пандемия
Продължителност в месеци: 6
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9640.80 (EUR)

Описание:

Проектът е насочен към деца на лица, лишени от свобода, които прекарват продължителен период от детството си без родител, а понякога и без двамата. Този фактор е високо рисков показател за развитието. Децата нямат достъп до родителя, комуникацията е липсваща или изключително рядка, което предпоставя трудности от психологически, обществен, образователен и социален характер. За родителя настъпва феноменът „родителското отчуждение“, който допълнително утежнява положението на детето. От момента на ареста на родителя, децата трябва да се справят с последиците от наказателното правораздаване и са уязвими от социална изолация, отчуждаване и срам. Целта на проекта е да създаде комуникация между магистрати и деца на лишени от свобода, която да бъде фактор при вземане на решение по наказателни дела и определяне на размера на наказанието; да създаде нов тип култура за работа с деца в риск в съда; да повиши обществения интерес към тематиката; да спомогне за преодоляване на родителското отчуждение. Тези рискови фактори са припознати в международната практика и преди кризата с коронавируса. Наложените силно рестриктивни мерки в социалния живот заради пандемията засягат най-вече уязвимите обществени групи, към които спадат и крайните ползватели по проекта. Дейностите ще допринесат за преодоляване на негативните последици от изолацията при пандемия, която поставя в риск както детето на лишения от свобода, така и самия родител.Пряк ползвател ще бъдат деца и младежи (0-17 г.), а Целева група/ посредник - съдии, психолози.


Резултати:

Всички цели, които екипът на проекта беше поставил пред себе си бяха изпълнени ефективно и напълно. На Целевата група от магистрати и психолози бяха представени и разяснени спецификите на родителското отчуждение и какво би следвало да се прави в посока на предотвратяването му. Начините, които са използвани, бяха ефективни за целевата група, което е явно от позитивните обратни връзки и интересът към темата и към допълнителни теми и материали по основният въпрос за родителското отчуждение. Това дава увереност на екипа, че ще може да се осигури устойчив интерес и партньорства в посока на подобряване на ситуацията, касаеща преките ползватели на отчетния проект.
Основните методи и инструменти, които бяха използвани за постигане на целите и резултатите на проекта бяха директно обучение на целевите групи и предоставяне на материали по темата.
Беше проведен семинар на живо за магистрати, работещи в Апелативен район, Варна, както и онлайн семинар за психолози, на който взеха участие психолози от Благоевградска, Софийска и Сливенска области. След събитията на участниците бяха разпратени материали, които могат да се ползват безплатно от тях и касаят темата на отчетния проект.
След края на посочените събития постъпиха заявки за последващи обучения по темата, което доказва устойчивостта на проектните дейности по настоящия проект.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: