Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/561

Oрганизация: Фондация за децата в риск по света Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
София, ул. Екзарх Йосиф"60

Име на проект: "Стъпки за устойчиво развитие"
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9031.30 (EUR)

Описание:

Фондация за децата в риск по света (ФДРС) работи в подкрепа на ранното детско развитие и учене на уязвими групи деца и техните семейства в България от 2009 г. С цел практическо прилагане на авторската си програма “Елементът Игра“, организацията е развила партньорства с 13 НПО, 4 Общини и 9 държавни институции-доставчици на социални и образователни услуги. От края на 2016 г. те са част от мрежа, чрез която ФДРС развива капацитета им, обмена и утвърждаването на успешни практики за учене чрез игра. Възникналата негативна кампания срещу работата на НПО през 2019 г., както и намаляването на възможностите за финансиране от страна на основния донор на ФДРС – нейната организация-основател WWO, създаде рискове пред вече утвърдените практики на 32 места в страната и развитието на мрежата. Промяната доведе до намаляване на материалната подкрепа към членовете на мрежата и на възможностите за приобщаването на нови членове. Проектът цели да надгради капацитета на ФДРС и организациите членове на мрежата за устойчиво развитие чрез конкретни дейности свързани с изграждане на умения за фондонабиране, ефективна комуникация и мониторинг. Прилагането му ще осигури условия за устойчивост и утвърждаване на подкрепата за ранно детско учене на уязвими групи деца и техните семейства. Тези резултати ще бъдат постигнати чрез обучения, създаване на стратегия за фондонабиране, мониторинг с участие, уеб страница, он-лайн бюлетин и годишна среща. От проекта ще се възползва ФДРС и 13 нептавителствени организации - членове на мрежата и техни партньори.


Резултати:

Проектът имаше за цел да надгради капацитета за устойчиво развитие на ФДРС и партньорската мрежа на пространствата за ранно детско учене по програмата Елементът Игра®. В тази връзка проектът включи провеждането на обучения, свързани с изграждане на умения за фондонабиране и PR и ефективна комуникация. За достигане на устойчивост на практиките проектът предвиди процес на изработване на стратегия за фондонабиране на ФДРС с участието на партньори и експертна подкрепа. С цел осигуряване на устойчивостта на мрежата и практиките за учене по места, проектът включи мониторинг с участието на заинтересованите страни на 3 места в страната, подобрената електронна комуникация на ФДРС (чрез английската версия на уебсайта и електронни бюлетини) и Годишната среща на партньорските организации-членове на мрежата.

Организацията има развита английска версия на уебсайта https://wwo.bg/en/

Устойчивост:
В резултат от проекта са налице обучени 41 представители от 14 неправителствени организации във фондонабиране и комуникации. Придобитите знания и умения имат пряка връзка с нуждите на организациите и актуална приложимост към подобряване на практиките за ранно детско учене по места, която да осигури тяхната устойчивост. Работните срещи за оценка и мониторинг с участието на 35 представители на заинтересованите страни в 3 населени места създаде възможност за въвличане на местните общности към развитието на пространствата за учене. Продуктите от проектните дейности - 3-годишната стратегията за фондонабиране на ФДРС и обновената онлайн среда имат дългосрочен характер и гарантират устойчивост на проектните дейности и практиките за ранно детско учене.
Проектът утвърди развитието на мрежата като учеща се професионална общност, в която се обменят практики, надграждат знания и се споделят общи стандарти, което е от изключително значение за бъдещата работа в подкрепа на уязвими семейства с малки деца.
 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: