Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/502

Oрганизация: Български хелзинкски комитет Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1504
ул. Върбица 7

Име на проект: Изграждане на капацитета на Български хелзинкски комитет
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9656.50 (EUR)

Описание:

По редица исторически причини БХК не се радва на висока институционална и финансова устойчивост. Липсата на широка обществена подкрепа, съчетана с липсата на членска маса или измерима, регистрирана група от привърженици, ограничава институционалната устойчивост на БХК и свързаната с нея ефективност по отношение на влиянието му върху публичните политики. В същото време, зависимостта му от грантове с чуждестранен произход създава финансова неустойчивост. Настоящият проект има за цел да увеличи капацитета на БХК по отношение на неговата институционална и финансова устойчивост, чрез създаване на регистрирана общност от индивидуални привърженици, които ще участват в различни форми на работа по каузите на организацията, и които ще бъдат индивидуални дарители чрез малки лични дарения и участие в различни форми на фондонабиране в страната. Подбрани въз основа на определени критерии, привържениците ще се регистрират в специална онлайн платформа за участие в работата на БХК. Очакваните резултати са: a) институционална реформа: 2000 регистрирани члена на група от привърженици, от които поне една трета са млади хора на възраст до 35 г.; б) диверсифициране на източниците на финансиране и набиране на средства, чрез индивидуални дарения от регистрираните привърженици и кампании за фондонабиране. Целеви групи на проекта са организации от гражданския сектор и медии, тъй като те са основните посредници за набиране на привърженици, а краен пряк ползвател е широката общественост.


Резултати:

Основната цел на проекта беше да увеличи капацитета на БХК по отношение на неговата институционална и финансова устойчивост, чрез създаване на регистрирана общност от индивидуални привърженици, които да участват в различни форми на работа по каузите на организацията, и които да бъдат индивидуални дарители чрез малки лични дарения и участие в различни форми на фондонабиране в страната. Подбрани въз основа на определени критерии, привържениците се регистрираха в специална онлайн платформа за участие в работата на БХК.

Предизвикателставата на пандемията забавиха изпълнението на някои дейности, по-специално пътуванията за срещи и събития на живо, но други бяха трансформирани успешно в онлайн формат, което спомогна за достигането до хора от цялата страна и не само. Чрез разнообразни онлайн платформи и различни инструменти бяха проведени онлайн кампании за набиране на членове и дарителските кампании за индивидуално дарителство, а резултатите бяха разпространявани до целевите групи и широката общественост чрез електронни и онлайн медии.

Устойчивост:
Устойчивостта на резултатите от проекта произтича от това, че дейностите и повечето поддейности всъщност продължават все по-ефективно във вече създадената база от поддръжници, установените партньорства и развитите инструменти за индивидуално дарителство. Дарителските кампании продължават и след проекта. Базата от поддръжници и работата им продължава във все по-голям кръг от хора, ефективното разпространение на правозащитните послания се прокарва от организации и медии, което от своя страна все повече ще влияе върху политики и институции.
Регистрираната група от привърженици - https://boldbg.net/spisak-na-chlenove-na-bold/.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: