Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 5: Повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени

Вх. №: ACF/567

Oрганизация: Институт за предприемачество, устойчиво развитие и иновации Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 100
бул. Фритьоф Нансен 11, ет.2, ап.6

Партньори:
Аграрен университет Пловдив, България
Националната асоциация на младите фермери в България, България
Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, Норвегия

Име на проект: "Активни фермери за адаптация към климатичните промени"
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9993.40 (EUR)

Описание:

Селскостопанският сектор играе решаваща роля за намаляване на емисиите на парникови газове. Селското стопанство съставлява около 10% от всички парникови газове в ЕС. В същото време, според доклада на ЕИП „Адаптиране към изменението на климата в селскостопанския сектор в Европа“ вредните последици от изменението на климата вече се отразяват на селскостопанското производство в Европа, като се очаква тези неблагоприятни въздействия да се увеличат." Адаптацията на ниво фермa е ключова", отбелязва изпълнителния директор на ЕИП. Докладът подчертава, че са необходими повече знания,иновации и повишаване на осведомеността, за да се подобри ефективното използване на вече наличните мерки за адаптиране,като въвеждане на адаптирани култури,подобрени техники за напояване, диверсификация на културите или прецизно земеделие. Целта на проекта е да стимулира активното участие и ангажираността на фермерите и студентите в аграрния сектор в България с проблемите по опазването на околната среда и адаптиране на фермите към изменението на климата чрез повишаване на осведомеността,подобряване на знанията и заимстване на иновации и добри практики от Норвегия. Проектът ще допринесе за разрешаване на посочения проблем чрез повишаване на осведомеността, знанията и активното включване на фермерите и заимстване на иновации и добри практики от Норвегия. Преки ползватели са малките фермери в страната и по-специално, младите фермери.


Резултати:

 

В рамките на проекта норвежкият партньор  Колеж за зелено развитие (Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling – HGUt) и партньорите от Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Икономически университет – Варна и Национална асоциация на младите фермери в България /НАМФБ/ и медията АГРО ТВ споделиха норвежкия и българския опит за адаптация към климатичните промени в селското стопанство със студенти от аграрни специалности и с малки фермери от цялата страна, заинтересовани да прилагат методите в работата си. 10 добри практики от Норвегия бяха адаптирани към българската среда и апробирани в български стопанства.

 

Бяха използвани следните инструменти и методи:

- анализ и презентация на Ръководство с най-добри практики от Норвегия;

- споделяне на 4 бр. обучителни видеа за обучение на фермери;

- 3 обучителни уебинара;

- Изготвен бенчмаркинг, адаптиране и валидиране на норвежки практики за прилагане в български ферми;

- Разработената мрежа от "агенти за промяна“ и форум за дискусии на сайта на проекта;

- изготвяне на предложения за национални политики относно адаптацията към климатичните промени на ниво ферма, отнесени до отговорните институции, включително Министерство на земеделието, храните и горите.

Информационната и обучителната кампания и разработените обучителни и демострационни ресурси, успяха да активизират над 90 фермери да прилагат мерки за адаптация към климатичните промени. 21 от фермите валидираха приложените от тях практики, а техният опит е споделен със всички заинтересовани страни чрез изготвяне и разпространение на доклад от валидирането.

Създадената „мрежа от агенти на промяната“ ще позволи на малките ферми да продължат да обменят опит и работещи практики и ще обучават фермерите в страната за трансформация на земеделски практики.

Основните резултати и продукти от проекта са достъпни на https://activefarmers.eu/project/results

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: