Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/521

Oрганизация: СНЦ "Местна Активна група - Ботевград"

Партньори:
Община Ботевград, България
"Ню Медиа Инфо" ЕООД, България

Име на проект: Мотивация на млади роми за участие в публични политики на община Ботевград
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Югозападен
Област: София- област
Община: Ботевград
Населено място: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 7037.00 (EUR)

Описание:

Нуждата от проекта е свързана с липсата на капацитет сред младото ромско население и особено сред ромските момичета и млади жени за участие в публични мероприятия:участие в срещи за обсъждане на публични политики по места, за оформяне на предложения към институции при провеждане на застъпнически кампании пред местни институции за разрешаване на проблемите на ромското население в Община Ботевград. В допълнение, установяването на партньорство с "Ню Медиа инфо"ЕООД ще отговори на нуждата от представяне на на ромската общност по един недискриминативен и лишен от речта на омразата начин. Целта на проекта на СНЦ"МАГ-БОТЕВГРАД" е да се мотивират минимум 15 млади роми за участие в процесите на вземане на решения по публични политики в Община Ботевград. СНЦ "МАГ-БОТЕВГРАД"ще идентифицира, информира и обучи млади хора, които да се включат в проекта, включително и като доброволци, за участие при оформянето на предложения и провеждането на застъпнически кампании пред местни институции за разрешаване на проблемите на ромското население в Община Ботевград. Идентифицирането, обучението и участието на младите роми в застъпнически кампании ще допринесе и изгради капацитет сред тях, като те ще правят оценка на нуждите на общностите по места, ще формулират предложения за посрещане на нуждите, ще защитават пред местните институции тези предложения, ще информират общностите и медиите за постигнатите резултати. От резултатите на проекта очакваме да се възползват всички хора от ромските квартали в Община Ботевград.


Резултати:

Проектът се изпълнява от Местна активна група (МАГ) към Община Ботевград въз осинова на анализ на нужди в общината за работа с младите роми. Целта на проекта е да бъдат мотивирани минимум 15 млади хора от ромски произход, за идентифициране на проблеми и формулиране на решения и политики в община Ботевград. Екипът успява да включи като участници 18 младежите са на възраст от 16 до 29 години, които са ученици или студенти, от кварталите на Ботевград и селата Врачеш, Литаково, Трудовец, Скравена и Новачене.
През април 2021 г. е проведено тридневно обучение с участниците в проекта на тема: „Ромска култура и традиции“. През май 2021 г. е проведено следващо тридневно обучение на тема: „Правните аспекти на участието в публични политики“ и „Методи за оценка на нуждите на общностите и застъпничеството за посрещане на тези нужди“. Третият важен аспект в обучението е развитието на умения за застъпничество и за включване в процесите на формиране на младежки политики. В практическите занимания младежите имаха за задача да очертаят най-наболял проблем сред младите хора в ромските квартали на общината и като такъв проблем те очертаха употребата на наркотични вещества. Със съдействието на Община Ботевград и председателя на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни граждани, екипът е успял да осигури провеждането на двудневно изнесено обучение за младите роми на тема: „Превенция на наркоманията сред младежите“.
По проекта са проведени 18 срещи с хора от обособените ромски квартали на територията на община Ботевград в шест населени места (гр. Ботевград, с. Врачеш, с. Трудовец, с. Скравена, с. Новачене, с. Литаково). 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: