Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/460

Oрганизация: "Сдружение за споделено учене ЕЛА" Сдружение Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
район р-н Възраждане, ул. Княз Борис I No 133, ет. 1

Име на проект: "„Приобщи.се“ в нови партньорства"
Продължителност в месеци: 10
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9902.70 (EUR)

Описание:

Сдружение ЕЛА работи за изграждане на общност от професионалисти и родители, обединени от общо разбиране за приобщаващото образование (ПО). През последните три години, с приемането на Закона за предучилищно и училищно образование ПО стана като част от правото на образование. Съпротивата сред учителите към ПО показа, че промяната ще се случва трудно. Сред водещите причини, освен нуждата от преструктуриране на системата, е и нуждата от прилагането на нови практики на учителите в разнородната класна стая. За да отговорим на тази нужда, създадохме през 2014 г. виртуалния портал "Приобщи.се" с ресурси за учители, специалисти и родители. До момента работехме за общност от индивидуални последователи. За да може сайтът да достигне и до онези учители, които са по-резервирани към ПО и да продължи да предлага образователни практики, адекватни за българския контекст и в подкрепа на българските ученици, решихме да променим подхода. Специфичната цел на проекта е през виртуалния портал за приобщаващо образование „Приобщи.се“, Сдружението да изгради 10 партньорства с училища, чрез които да бъдат създадени, споделени и разпространени нови, оригинални идеи, методи, инструменти за приобщаващи практики в класната стая и училище и да популяризира Приобщи.се като проводник на добри практики, да увеличи потребителите на портала с 20%, като така достигне и до резервирани към приобщаващото образование учители. 


Резултати:

Проектът завърши с 40 публикувани статии с добри практики, 10 участващи училища-партньори, конференция за приобщаващи практики с над 180 участници в реално време онлайн и 8600 гледания на публикуваните впоследствие презентации на отделните лектори.

Конференция на тема „Приобщаващи образователни практики“ беше проведена изцяло онлайн на 7 ноември 2020 г., а двадесет специалисти от 14 населени места се включиха, за да разкажат кои практики правят класните им стаи и учебните им заведения приобщаващи. Събитието може да бъде гледано на запис в профила на Сдружение за споделено учене ЕЛА във Facebook. https://www.facebook.com/125999234129698/videos/5260755373950249

Статиите са публикувани в Приобщи.се с безплатен достъп за всеки специалист или родител, който има интерес към тази област https://priobshti.se/category/priobshtise-v-novi-partnorstva.

Проектът се осъществи в една истински предизвикателна година, но беше успешен, тъй като в основата му бе готовността за споделяне и взаимопомощ на педагогическите специалисти в търсенето на работещи приобщаващи практики.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: