Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/443

Oрганизация: Сдружение с нестопанска цел "Дунавски център за обучение и развитие" Област: Велико Търново
Община: Свищов
Населено място: гр. Свищов
Пощенски код: 5250
ул. "Кирил Д. Аврамов" №9, ет. 1

Партньори:
Община Троян, България

Име на проект: За по-устойчив граждански сектор в община Троян
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Северозападен
Област: Ловеч
Община: Троян
Населено място: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9676.00 (EUR)

Описание:

Основен проблем пред гражданските организации на локално ниво е недостатъчният им капацитет за устойчиво управление. Те бързо откриват местни проблеми, формулират значими каузи, но не винаги успяват да ги защитят и доведат до успешен завършек поради недостиг на опит и средства. Това ги демотивира и в дългосрочен план те не могат да постигнат устойчивост. Цел на проекта е да бъде подобрена устойчивостта на гражданските организации в община Троян и да бъде повишен капацитета им за организиране на застъпнически кампании и за набиране на средства за тяхното реализиране. Чрез проекта ще се обучат 15 граждански организации и ще се надгради капацитета им за устойчиво управление, за провеждане на застъпнически кампании и набиране на средства за финансирането им. Обществеността ще повиши осведомеността си за устойчивото управление и за ползата от провеждане на съвместни инициативи чрез застъпничество за каузи с широк обществен интерес. Очаквани резултати: • разработени учебни материали по модулите: 1) устойчиво управление, 2) организиране на застъпническа кампания, 3) набиране на средства • обучени представители на гражданските организации по трите модула • разработена програма за провеждане на застъпническа кампания в община Троян • популяризирани онлайн обучителни материали в уебстраниците и в соц. мрежи и предоставена информация на широката публика. 


Резултати:

Целта на проекта бе да се подобри устойчивостта на гражданските организации в община Троян и да се повиши капацитета им за организиране на застъпнически кампании и за набиране на средства за тяхното реализиране. За постигането ѝ бяха проведени обучения на граждански организации в 3 тематични области, свързани с устойчивото управление, организирането на застъпническа кампания и набиране на средства. На обучаващите се бяха представени разработени по проекта обучителни материали – пълнотекстово съдържание, проблемно ориентирани казуси и видеа, като по този начин се осигури по-висока ефективност на обучителния процес. Целевите НПО имаха възможност да приложат наученото при разработването на програма за организиране на застъпническа кампания в община Троян и на план за нейното провеждане.
Широката публичност на проектните дейности и институционалната подкрепа на партньора по проекта – община Троян, до голяма степен повлияха положително на нагласите на местната общност да участват в различни граждански инициативи и да търсят възможности за реализиране на каузи с обществена значимост.

Устойчивост:
Проектните дейности допринесоха за повишаване устойчивостта на гражданския сектор в община Троян, в това число на 15 НПО. Обучителните теми бяха обвързани помежду си и са фокусирани върху ключовите аспекти на недостиг на капацитет на гражданските организации от малките населени места. Натрупаните знания и умения, изграденият организационен капацитет за отговор на обществените предизвикателства и участие в тяхното преодоляване са основните дългосрочни ефекти от реализация на проекта. Повишеният капацитет на човешкия капитал и то в организации, работещи в обществена полза, е основният принос на проекта към изпълнение целите на избрания тематичен приоритет на Фонда.
Канали за информация и комуникация по проекта:
http://grazhdanitroyan.eu/
https://www.facebook.com/grazdanitroyan/
https://www.youtube.com/channel/UCN4hvliuIwWztq1fCPOIVhg

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: