Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/408

Oрганизация: Фондация "Джендър алтернативи" Област: Пловдив
Община: Пловдив
Населено място: гр. Пловдив
Пощенски код: 4000
ул. "4-ти януари" №38, вх.В, ет. 2, ап. 3

Име на проект: Осигуряване на ефективна защита от насилие, основано на пола, на жени и момичета от ромски произход
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Южен централен
Област: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 8992.58 (EUR)

Описание:

Проект произтча от нуждата за противодействие срещу насилието, основано на пола сред ромски жени и предлага развитие на устойчиви стратегии за взаимодействие и овластяване с цел превенция на насилието и насърчаване на търсенето на помощ и подкрепа. Целта на проекта е да предложи нови подходи в работата с уязвими групи жени чрез тяхното активно включване; да повиши капацитета на професионалистите за приложението на чувствителен към половете подход за превенция на насилието при работата им с уязвими групи жени; да повдигне дебат за ролята на ромските жени в обществото; да повиши общественото съзнание за проблемите на ромските жени и множествената дискриминация, с която се сблъскват. Инициативата ни запълва липсата на действия за овластяване и насърчаване развитието на ромските и други социално уязвими групи жени за реализиране на техните права – защита от насилие, основано на пола чрез достъп до информация и програми за превенция. Очакваните резултати са включване, експертност, кооперация и овластяване - чрез подобряване на техния опит в услугите и процедурите за подкрепа, чрез приобщаващ и междусекторен подход, насочен към ромските жени, професионалистите в службите за подкрепа. Крайни ползватели са роми и жени, жертви на насилие; преки целеви групи - публични институции.


Резултати:

Чрез изпълнението на проекта, утвърдихме предоставяните услуги в нашия Консултативен център за превенция и преодоляване на домашното насилие сред ромските общности и ги насърчихме да търсят професионална помощ и подкрепа, както и подпомогнахме намирането на стратегически казуси, които представляват прецедент в законодателството. Успяхме да наложим нови стандарти за работа с уязвими групи чрез тяхното пряко включване и овластяване и повишихме капацитета на нашия екип. Укрепихме сътрудничеството между гражданския сектор и институциите на местно ниво по случаи с насилие, основано на пола. Чрез предоставените психо-социални и юридически консултации, чрез участието на ромските жени в проведените Фокус групи и чрез провеждането на Работилниците, успяхме да насърчим лидерството на ромските жени и гражданския натиск върху вземащите решения.
Изготвеното Ръководство за овластяване на уязвими групи жени и професионалисти, работещи с тях (http://genderalternatives.org/images/publications/Rakovodstvo_Final_FAG.pdf) е добър източник на информация и дава полезни насоки, не само на ромски жени, жертви на насилие и професионалисти работещи с тях, а на широк кръг от хора от различни уязвими групи.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: