Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/445

Oрганизация: СНЦ "Паралел-Силистра" Област: Силистра
Община: Силистра
Населено място: гр. Силистра
Пощенски код: 7500
ул. Добруджа 41, вх.В, ет 3, офис 10

Партньори:
Европейски информационен център - Велико Търново, България
Сдружение "Алианс за регионални и граждански инициативи", България

Име на проект: Време да бъдем активни
Продължителност в месеци: 6
Регион за планиране: Северен централен
Област: Силистра
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9792.00 (EUR)

Описание:

Проектът е необходим, за да насърчи гражданските организации да подкрепят прилагането на правата на човека (ПЧ) и да насърчат хората да не одобряват публичните изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия спрямо малцинства, ставащи "все по-чести" според доклада на Хелзинския Комитет за състоянието на ПЧ в България. Документът отчита “цялостно влошаване” и “завой в посока отричане на базисни такива” на институционално ниво. Констатираните все по-чести изказвания срещу малцинствата влияят силно върху младежите и крият заплаха за етническия мир особено в Силистренски регион, който е необлагодетелстван и с висок процент малцинствени групи. Ето защо от 2017 г. насам кандидатът и местната управа провеждат кампания “Време за чай” за антидискриминационно, толерантно поведение сред младежите в града. Необходимо е обаче, да се обхване цялата област като се активизират и други граждански организации. Надграждайки придобития вече опит, ще подготвим 6 граждански организации да разработят и реализират модели за иновативни, нискобюджетни кампании за защита на правата на човека и срещу дискриминацията с включване на млади доброволци. Опитът им ще бъде оценен от партньорът АРГИ, който ще го популяризира на национално ниво и ще насърчи 4 други граждански организации да го приложат. Така проектът ще активизира общо 10 граждански организации и ще включи 100 младежи в кампании за защита на необлагодетелствани групи от населението.


Резултати:
Целта на проекта беше да подготви 6 организации на гражданското общество за разработване и прилагане на модели за иновативни, нискобюджетни кампании за защита на правата на човека и срещу дискриминация с участието на млади доброволци.
В резултат на проекта около 10 организации на гражданското общество (предимно читалища) ангажираха над 100 души в своите дейности, включително кампании за защита на правата на човека.
Крайните бенефициенти са млади хора от отдалечени райони, населени предимно с представители на етнически малцинства. Те са изложени на висок риск от социална изолация, вкл. и ограничителните мерки поради Covid-19, поради недостатъчно познаване на правата на човека, слабо развити езикови умения и ограничено гражданско образование.
Мрежата от организации на гражданското общество, която възникна в резултат на проекта, се събра около Общо споразумение за сътрудничество и работа в мрежа за защита на правата на човека и борба с дискриминацията под заглавие „Календар на правата на човека в област Силистра“. През 2021 г. участниците в мрежата възнамеряват да организират кампании за млади хора в защита на правата на човека.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: