Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 5: Повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени

Вх. №: ACF/390

Oрганизация: Българско училище за политика "Димитър Паница" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. Цар шишман 17, ап. 4

Име на проект: Чисти решения за мръсния въздух
Продължителност в месеци: 5
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9894.50 (EUR)

Описание:

Въздухът в България е по-мръсен от този в Китай, се казва в доклад на Европейската сметна палата от 2018 г. По данни на Световната здравна организация 15000 българи годишно загиват от болести, пряко свързани с мръсен въздух. Превишената норма на фини прахови частици е причина за дихателни и сърдечно-съдови заболявания, диабет от тип 2 и инсулт. Изследване на AirBG през изминалия отоплителен сезон показа, че градовете с най-мръсен въздух са Пловдив, Русе, Видин и София, а основните причини за замърсяванията са отоплението на твърдо гориво и автотрафика. В края на юли 2019 г. Европейската комисия подаде иск пред Съда на ЕС срещу българското правителство заради липсата на достатъчно мерки да опази българските граждани от мръсния въздух. Местните политики също не се справят с предизвикателството. Проектът „Чисти решения за мръсния въздух“ предвижда обучителна програма, в която ще включим представители на областната и общинската администрация, представители на граждански организации и лидери на общественото мнение от най-засегнатите общини. Целта е да се подобри информираността на новоизбраната местна власт – представители на областната администрация, кметове, ресорни зам.кметове, експерти и др. и да се увеличи гражданското участие при формулирането на политики за борба с мръсния въздух и вредните му ефекти. Проектът предвижда и мерки за информиране и въвличане на местните общности при решаването на проблема. Крайни ползватели на проекта ще са жителите на четирите най-засегнати града.


Резултати:
„Чисти решения за мръсния въздух“ повиши знанията и уменията на 20 представители на местната власт, НПО и граждански активисти от четири от най-засегнатите от проблема градове в страната (София, Пловдив, Русе и Видин) за борба с мръсния въздух и вредните му ефекти. Проектът даде възможност тези играчи, които рядко и трудно се събират и взаимодействат, да работят съвместно за решаването на реален казус: „Създаване и прилагане на мерки и политики за решаване на проблеми, свързани с мръсния въздух в община Гълъбово“. Финалният продукт съдържа План за действие, комуникационна стратегия и бюджетна рамка за справяне с проблемите.
Анкетата сред участниците установи , че дори и когато са от един град,  работещите за каузата чист въздух, не се познават, не знаят как да си сътрудничат, как могат да работят заедно местни власти и НПО. В резултат на проекта, участниците създадоха мрежа от познанства и контакти, която ще бъде полезна и занапред в работата им по проблемите на чистия въздух чрез обмен на информация, ресурси и опит. Ползите за организацията бенефициент се изразяват в апробирането на успешна обучителна методология по темата на проекта, която ще може да бъде прилагана и в бъдеще.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: