Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/157

Oрганизация: Сдружение "Дебют" Област: Кюстендил
Община: Кюстендил
Пощенски код: 2500
бул. България 26А

Партньори:
Асоциация за стратегическо управление Делфи,
Фондация Ресурсен център Билитис, България
НЧ "Христо Смирненски 1949", България

Име на проект: Развитие на мрежа Младежки театри срещу омразата
Продължителност в месеци: 30
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 77526.00 (EUR)

Описание:

Нуждата от проекта e породена от засиленото търсене на иновативни форми от страна на гражданските организации в страната за ангажиране на младежи като застъпници за демократичните ценности и правата на уязвими групи, и противопоставяне на речта на омразата. Целта на проекта е повишаване на капацитета на над 20 организации, работещи с младежи, да използват модел на работа за преодоляване на конфликти и развитие на критично мислене у младежите чрез средствата на театъра. Проектът обединява 3 граждански организации от различни части на страната и едно читалище, работещи с младежи чрез интерактивни форми (театър, дебати, младежки фестивали и др.) с цел развитие и разпространение на иновативна методология, наречена от партньорите "младежки театър срещу омразата". Ефективността на този модел вече е тествана от водещата организация, Сдружение "Дебют" чрез успешно изпълнен проект в предходната фаза на Програмата в подкрепа на НПО (2009-2014). Обединяването на партньори, които работят с различни уязвими групи младежи: роми, ЛГБТИ, мигранти, наркозависими и др., ще допринесе за обогатяване на методологията. Ще бъдат изработени видео-уроци и наръчник с казуси-сценарии за театрални етюди, които ще бъдат използвани в обучение за обучители и семинари за развитие на мрежата. Партньорите ще увеличат своя капацитет като обучители и промотъри на модела, ще привлекат най-малко 20 нови организации от три региона на България (Югозападен, Северен централен и Югоизточен) към мрежата. Целеви групи на проекта са граждански организации, читалища и др. организации, работещи с младежи. Крайни бенефициенти са над 500 младежи от тези региони на година, включени в дейностите на гражданските организации, обучени по проекта. Резултатите от проекта ще бъдат документирани във филм, разпространени в младежки и други информационни канали. Проектът предлага едно възможно решение на проблема за справяне с речта на омразата, генерирано от самите младежи, които участват в дейностите като асистент-фасилитатори, актьори, режисьори и наблюдатели.


Резултати:

 

Основната цел на проекта бе да изгради мрежа от организации, работещи с младежи и да повиши техния капацитет в използването на модел на работа за преодоляване на конфликти и развитие на критично мислене у младежите чрез средствата на театъра. Насочен бе към изграждане на капацитета на над 20 граждански организации от 4 региона на страната за прилагане на иновативни модели за овластяване на младежи, изграждане на демократични ценности у младежите и преодоляване на омразата към маргинални групи.
Проектът бе изпълнен в партньорство от четири организации от различни райони на страната, работещи с младежи чрез интерактивни форми (театър, дебати, младежки фестивали и др.). В рамките на неговата реализация всеки от тях фокусира дейността си върху съответна уязвима група: роми, ЛГБТИ, мигранти и наркозависими. Това допринесе за обогатяване на методологията, наречена „Младежки театър срещу омразата”, базирана на опита на водещата организация, Сдружение „Дебют” – Кюстендил, демонстриран чрез заснетите четири видео-урока (https://www.youtheatre.org/resources.php). Като резултат от обогатената методология е разработен и създаден онлайн наръчник за обучители и фасилитатори на театрални групи „Театрални етюди срещу омразата” (https://www.youtheatre.org/docs/t-etd.pdf), съдържащ 12 казуса, които служат като сценарии за театрални етюди. Разказаните в тях истории са базирани на истински преживявания на млади хора от уязвимите групи, с които работят партниращите организации. Тези основни продукти на проекта бяха разпространени чрез организиране и провеждане на 12 двудневни семинара в четирите райони на страната – Кюстендил, София, Габрово и Бургас, и финален интерактивен форум „Младежки театри срещу омразата”.
Интернет сайт на проекта: https://www.youtheatre.org
Фейсбук страница на проекта: Развитие на мрежа-младежки театри срещу омразата.
Партньори: Асоциация за стратегическо управление Делфи – Бургас; Фондация Ресурсен център Билитис – София; Народно читалище «Хр. Смирненски 1949» – Габрово. 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: