Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/246

Oрганизация: Програмен и аналитичен център за европейско право Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. "Христо Белчев" №3

Партньори:
Български център за нестопанско право, България
Фондация "Четиридесет и две", България

Име на проект: За гражданите и техните организации
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 117470.30 (EUR)

Описание:

Основният ресурс на гражданските организации в постигането на обществена промяна е общественото доверие. Редица изследвания през последните години сочат, че то е ниско, а основната причина е непознаването на дейността на тези организации. Самите те споделят като сериозни предизвикателства неблагоприятната медийна среда и ниския си капацитет за публично представяне. Стратегическата ни цел е да подобрим капацитета и устойчивостта на гражданските организации, като изградим предпоставки за повишаване на общественото доверие в тях. Конкретната ни цел е да подобрим информираността на гражданите за ролята им в обществото. Проектът ще насити Информационния портал за неправителствените организации (НПО) в България (основен комуникационен канал), социални мрежи и партньорски сайтове с професионално изготвени текстове и видео, представящи практическата полза от НПО и предизвикателствата в работата им. (4) Към Портала ще привлечем 6 регионални кореспонденти – професионалисти с опит в създаването на текстове. С методическата помощ на опитен журналист те ще изготвят разкази за дейността на 102 организации и ще им помогнат в създаваното на още толкова техни материали. 30-те най-добри текста ще бъдат отпечатани в сборник. След конкурс за кратко видео ще представим дейността на минимум 10 граждански организации и ще обучим още поне 300 граждански активисти за създаване на атрактивно видеосъдържание. 11 задълбочени интервюта с утвърдени професионалисти ще представят правните аспекти на гражданската активност във важни, но слабо познати области. Порталът ще бъде технологично обновен, а потребителите ще бъдат насърчени още по-активно да публикуват в него. Правната страница ще бъде актуализирана с обзорни материали и справочна част, свързана с гражданските организации и гражданска активност. (5) Целевите групи са граждански организации/НПО, а крайните ползватели – широката общественост. Ще обхванем над 250 НПО потребители на обновения Портал (над 120 от тях участници в проектните дейности) и над 350 000 уникални посетители на обновения Портал, 60 000 от тях аудитория на създадените текстове, видео и страница „Законодателство“.


Резултати:

Стратегическата цел на проекта беше да подобри капацитета и устойчивостта на НПО, като изгради предпоставки за повишаване на общественото доверие в тях. Специфичната цел бе да се подобри информираността на гражданите за ролята на НПО в обществото. Основният инструмент за постигане на целите беше Информационният портал за НПО в България (https://ngobg.info), администриран от фондация ПАЦЕП, който е най-големият български портален сайт, посветен изцяло на граждански организации и гражданска активност.

Избраният подход беше да се насити Порталът с оригинално и разнообразно авторско съдържание, насочено както към самите НПО, така и към широката общественост. Материалите, създадени благодарението на финансирането по проекта, от една страна подпомагаха повишаването на капацитета на НПО, като им предоставяха модели за публично представяне, достъп до практикуващи журналисти, регулярна информация за законодателни промени, свързани с НПО и гражданско участие, обновен справочен апарат за законодателството, свързано с НПО, видео уроци за любителско видеозаснемане и видеа, създадени в рамките на специален конкурс. От друга страна новосъздаденото съдържание и новоосигурената възможност на НПО потребителите на Портала да публикуват и текст, и видео, и галерии от изображения, представяха на широката общественост огромното разнообразие от теми и подходи, по които гражданските организации работят за постигането на позитивна промяна в различни аспекти на общественото развитие. Към Портала привлякохме екип от 6 регионални кореспонденти, които отразяваха дейността на НПО и им помагаха в създаването на собствени материали.

Ето кратък списък на постиженията на НПО Портала за двете години на проекта:

1. Разкази за и от НПО, създадени от и с помощта на кореспондентите. Достигнати са 102 организации в цялата страна, създадени над 200 материала, прочетени от над 60 000 души (линк към материалите). 30 от разказите за НПО са издадени в "Хроники на доброто - сборник очерци", достъпен като печатно издание и в три електронни формата – .pdf, .epub и .mobi.

2. Правна страница на Портала, поддържана от Българския център за нестопанско право. Страницата беше прочетена от над 85 000 души и в рамките на проекта предложи:
• Над 140 обществени консултации (линк)
• 26 правни новини (линк)
• 12 правни материала и интервюта с водещи професионалисти (линк)
• Над 90 обзорни материали за законодателство, свързано с дейността на граждански организации (линк)
• Обновена секция "Въпроси и отговори, свързани с ЮЛНЦ" (линк)

3. Видеосъдържание, подготвено от партньорите от Фондация 42, което включва:
• Три видеоурока за въздействащо видеопредставяне с над 1100 гледания. Линкове – 1. Как да чуят посланието ни, 2. Как да направим видео, 3. Технически съвети
• Конкурс за видеопредставяне на НПО (линк към резултатите от конкурса). Публикувани са и наградените видеа, и 10 от участващите в конкурса. Достигнати над 30 000 потребители с близо 2000 гледания.

4. Изцяло бе обновен кодът на Портала, създаден преди 12 години. Той вече отговаря на всички съвременни технологични изисквания – риспонсив версия, оптимизирани бази данни, повишена скорост на извеждане на съдържанието, криптиране на личните данни, по-висока степен на защита от хакерски атаки и много други технически подобрения, които касаят ефективната работа на сайта. Регистрираните потребители вече имат възможност да публикуват галерия от снимки (албум) към дадена новина и да вграждат видео клипове в текстовете си. Редакторът на потребителски текстове е обновен, а търсачките също са оптимизирани.

5. Според проведените изследвания на аудиторията и на участниците в проекта:
• 93 % от потребителите споделят висока удовлетвореност от качеството на Портала;
• 86 % от организациите, които работиха с кореспондентите, споделят, че процесът е помогнал в голяма и много голяма степен да повишат капацитета си за публично представяне на резултатите от работа на организацията.
• 78 % от анкетираните участници в конкурса за видеоразкази споделят категоричен принос на конкурса за повишаване на капацитета им за публично представяне.

6. За периода на проекта уникалните посетители на годишна база бяха над 360 000, посещенията – над 550 000, а посетените страници – над 1 350 000.

През цялото времетраене на проекта бе поддържана страница, показваща извършените дейности и постигнатите резултати във всеки момент от изпълнението им. Страницата продължава да се подържа и е достъпна тук.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: