Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 6: Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации

Вх. №: ACF/347

Oрганизация: Видински фонд "Читалища" Област: Видин
Община: Видин
Населено място: гр. Видин
Пощенски код: 3700
площад Бдинци 6

Име на проект: Читалищна мрежа за устойчиво развитие на област Видин
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Северозападен
Област: Видин
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 36084.50 (EUR)

Описание:

Нашето сдружение е мрежа, основана на териториален принцип - членове са читалища от община Видин.Чрез настоящия проект имаме намерение тази мрежа да обхване цялата Видинска област. Тук сме изправени пред едни и същи проблеми: висока безработица, нисък жизнен стандарт, демографска криза. Това ни сближава и ако обединим усилията си можем да допринесем за подобряването на качеството на живот на хората, които живеят в най-бедния регион на Европа. Необходими са нови подходи, методи, знания и умения, съвместна упорита и целенасочена работа. Читалищата могат и следва да бъдат част от този процес. Чрез създаване на читалищна мрежа на областно ниво ще бъде повишен организационният и функционалният капацитет на организациите. Ще бъдат създадени реални предпоставки за насърчаване на сътрудничеството му тях, за трансфер на ноу-хау и добри практики. Ще бъде повишен капацитетът им за застъпничеството за определени препоръки и становища по отношение на политики и решения на местната, регионалната и националната власт. В рамките на проекта ще бъде проведена обучителна програма, в която ще се включат 120 представители на читалищата от областта. Те ще получат нови знания и ще повишат своите умения в ключови направления, свързани с дейността на институциите. Това би довело до подобряване на финансовата и организационната устойчивост на самите читалища. В рамките на проекта ще бъде изградена Интернет платформа, която ще популяризира мрежата и нейните членове сред широката общественост; ще създаде условия за улесняване на контактите, за обмяната на идеи и добри практики. На платформата ще бъде обособен и виртуален ресурсен център, на който освен различни информационни ресурси, ще могат да се предоставят и онлайн консултации.


Резултати:

Основната цел на проекта беше да повиши капацитетa на Сдружение "Видински фонд "Читалища" и на читалищата в област Видин чрез насърчаване на сътрудничеството с тях и създаването на работеща мрежа за обмен на информация, знания и опит. В рамките на проекта бе създадена читалищна мрежа в областта, към която в момента членуват общо 70 читалища. Всички са обединени около изготвените документи за дейността на мрежата - Етичен кодекс и Правилник, и около идеята за ролята на мрежата и необходимостта от тясно сътрудничество за постигане на развитие и устойчиви резултати. Чрез участието си в модулни обучения членовете на мрежата повишиха своя организационен и функционален капацитет. В обучителната програма се включиха 79 представители на читалищата от областта. Те получиха нови знания и повишиха своите умения в ключови направления, свързани с техните дейности. За това допринесе и Заключителният форум по проекта, който се проведе онлайн и очерта много и разнообразни възможности за бъдещето развитие на мрежата. В рамките на проекта бе изградена и Интернет платформа, която популяризира мрежата и нейните членове сред широката общественост, създава нови по-достъпни канали за информационни и консултантски услуги, както и условия за улесняване на контактите, за обмяната на идеи и добри практики.

Бяха създадени реални предпоставки за насърчаване на сътрудничеството между читалищата, за трансфер на ноу-хау и добри практики. Създадената Интернет платформа ще продължи да се развива и за в бъдеще, като всяко читалище-член има собствен профил, който може самостоятелно да обогатява и актуализира.


Уебсайт на Видински фонд "Читалища“: Читалища Видин (chitalishta-vidin.com)

Линк към запис на Заключителния форум "Ролята на читалищата за развитието на област Видин": https://www.youtube.com/watch?v=CEjUylnZWEI&feature=emb_logo&ab_channel=MediaSeverozapad.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: