Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 4: Повишаване на приноса на гражданските организации за равенството между половете и предотвратяване на насилието по полов признак

Вх. №: ACF/79

Oрганизация: Фондация "Позитивни умения на личността в социума" Област: Перник
Община: Перник
Населено място: гр. Перник
Пощенски код: 2300
ул. Средец 2

Партньори:
Център за изследване на демокрацията, България
MENNESKERETTIGHETSAKADEMIET (MRA), Норвегия

Име на проект: "Разработване на мониторингова методоглия и провеждане на национален мониторинг на политики и институционални практики във връзка с домашното насилие и насилието, основано на пола в България."
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 99898.68 (EUR)

Описание:

Основна цел на пароекат е да се направи оценка на съществуващи политики и институционални практики в сферата на домашното насилие и насилието, основано на пола, с крайна цел тяхното по-ефективно доразвиване и прилагане. До този момент в България не съществува подобен мониторингов обзор, както и не съществуват достатъчно надеждни и валидни инструменти, измерващи както прилаганите политики, така и инстституционалните практики. Планира се създаване на мониторингова методология за оценка на политики и институционални практики във връзка с домашното насилие и насилието по полов признак в България; Оценка и мониторинг на политическата, правната и институционална рамка в България; Създаване на препоръки за подобряване на политиките във връзка с домашното насилие и насилието, основано на пола, както и за провеждане на периодичен мониторинг на тези политики от страна на заинтересованите страни. Проектът ще бъде ориентиран и към публични институции (на национално и местно ниво), както и политици, които са отговорни за политиките и институционалните практики, свързани с домашното насилие и насилието, основано на пола в България. Краен ползвател ще бъдат пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола, както и хората поставени в риск.


Резултати:

Проектът създаде първата в България мониторингова методология за изследване на политиките и практиките по отношение на домашното насилие и насилието, основано на пола (ДННОП).
Въпреки предизвикателствата с пандемията от ковид-19 и последвалите мерки за ограничение на разпространението на вируса, екипът на проекта постигна всички предварително планирани дейности:
- Оценка на политическата, правната и институционална рамка в България. В резултат от проведеното проучване бяха изготвени полиси брийф и препоръки към правителството в страната за необходими промени.
- Мониторинговата методология;
- Консултиране и пилотиране на методологията – чрез проведени 10 фокус групи, 17 интервюта и кабинетно проучване;
- Мониторинг и оценка на политики и практики;
- Препоръки.
Създаденият инструмент е на база на над 150 новаторски индикатора в 10 тематични секции и правно-социологически методи за паралелен имерсивен анализ на данни, съдържащ дефиниции, ключови правни и политически инструменти, стратегии за набиране и анализ на данни, насоки за провеждане на интервюта и фокус групи и други методологически материали. Този инструмент може да бъде прилаган ежегодно с цел оценка на прогреса и проблемните области по линия на ДННОП в България. Пилотирането на този инструмент бе извършено и доведе до изготвянето на доклад за 2020/21 г. относно ДННОП в България в 10 тематични области. Докладът представлява достоверен и подробен източник на данни за заинтересованите страни, както и за тези, които формулират политики на национално, регионално и локално ниво. Препоръките, включени в края на доклада, както и в отделен политически документ, имат за цел да насочат целевите групи на този проект към формулиране на устойчиви и чувствителни към жертвите на ДННОП политики и законови промени.

Устойчивост:
Докладът „От обвиняване на жертвите към разбиране на потребностите. Анализ на актуалното положение при домашното насилие и насилието, основано на пола, в България, 2022“ предоставя възможност на заинтересованите страни да намерят изчерпателна информация и препоръки за подобряване на политиките и практиките в страната.
Изработената методология може да бъде надгражадана и прилагане периодично с цел текущ мониторинг на политиките и пракитките в страната.
Всички документи са публични и могат свободно да бъдат използвани от правителството, партниращи организации и други. Създадените инструменти са достъпни за бъдещи проучания в страната.

Запис на заключителната конференция: Facebook Live | Facebook
policybrief_bg_final-web.pdf (pulsfoundation.org)
methodology_bg_web.pdf (pulsfoundation.org)
monitoring_bg_web.pdf (pulsfoundation.org)
Стойността на двустранното сътрудничество между български и норвежки партньори по отношение на домашното и основано на пола насилие в България (pulsfoundation.org)
 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: