Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 5: Повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени

Вх. №: ACF/117

Oрганизация: Джуниър Ачийвмънт България

Партньори:
Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane, Норвегия
Нордик Иновейшън Хъб, България
Грийн Бизнес Норуей, Норвегия

Име на проект: Зелено сътрудничество отвъд граници
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 143818.40 (EUR)

Описание:

Потребността от повишаване на ангажираността в сферата на зелените решения нараства в резултат на изчерпване на природните ресурси и замърсяването на околната среда. Възникването на все повече бизнеси, адресиращи тези проблеми, дава началото на множество “зелени” професии, все още недостатъчно популярни като кариерен избор за младите хора у нас. В допълнение ангажираността им с природозащитни инициативи и организации е недостатъчно висока. Целта ни е да изградим разбиране към глобалните предизвикателства сред младите хора, знания и умения за справяне с тях, както и да поощрим генерирането на иновативни идеи с практическо приложение чрез привнасяне на най-добри практики от Норвегия и утвърждаване на норвежкия подход на изграждане на партньорства между правителство, граждански организации, частен бизнес и училища. Планираните обучителни дейности ще повишат капацитета на 520 младежи, 26 учители и представители на 8-10 граждански организации, бизнеси и държавни институции в областта на опазването на околната среда и зелените иновации. Предвиждат се редица събития, целящи установяване на контакти и обмяна на идеи между норвежки и български граждански организации, бизнес, правителство и училища, както и привнасяне на най-добри практики от Норвегия в сферата на образованието. Ще бъдат сформирани трансгранични екипи, които ще осъществят иновативни идеи за справяне с климатичните промени, като най-добрите от тях ще могат да кандидатстват в акселератора на един от норвежките ни партньори. Ще бъде стимулирано създаването на норвежко-българска гражданска организация от младежи (над 18г.), ментори и експерти, която да надгради резултатите от проекта и да осигури устойчивостта му. Планираме мин. 10 споразумения за партньорство с български и норвежки заинтересовани страни; обучение по зелено предприемачество на ученици от България и Норвегия; провеждане на фестивал “Учене чрез правене и устойчиво развитие”; осъществяване на трансгранични зелени инициативи; учебно пътуване до Норвегия и запознаване с еко иновации, както и популяризиране на постигнатите резултати сред всички заинтересовани страни.


Резултати:

Проектът обучи младежи от България и Норвегия по специална програма за зелено предприемачество, съчетаваща теория и преживелищно учене за глобалните екологични предизвикателства, ролята на човека, устойчивото развитие, кръговата икономика, зеленото предприемачество и създаването на собствен устойчив бизнес. Впоследствие учениците преминаха през процес на разработка и подкрепа на авторски предприемачески идеи. Друг важен резултат е изграждане на компетентност сред учителите от гимназиален етап да преподават съдържанието по зелено предприемачество в училище. Паралелно с това се формира мрежа от подкрепящи организации, зелени стартъпи и големи компании, чиито служители подкрепиха младежите като ментори и лектори по време на дейностите по проекта.

Чрез он-лайн и живи международни срещи, формални и неформални взаимодействия между участниците от България и Норвегия, беше споделен полезен опит от Норвегия и се получи обмен на знания, информация и не на последно място вдъхновение между младежите.

Проект “Зелено сътрудничество отвъд граници” успя да ангажира участници от България и Норвегия - 23 учители, над 500 ученици, 27 ментори и 47 успешни ученически екипи, които не спираха да изумяват с находчивите си зелени идеи.  

По време на проекта организирахме и проведохме:

  1. Обучение на учители по методологията JA GREENT
  2. Преподаване на уроци по програма GREENT
  3. Практически уебинари по кръгова икономика, рециклиране на отпадъци, устойчиво производство на храни и много други!
  4. 5-дневен фестивал „Учене чрез правене и устойчиво развитие“
  5. Среща с връстници и експерти по зелен бизнес и предприемачество от Норвегия
  6. Формиране на ученически екипи
  7. Работа по методологията на „Учебна компания“ за развитие на зелени продукти/услуги и инициативи
  8. Работа с ментори и експерти през целия период
  9. Виртуален панаир на идеите
  10. Учебно пътуване до Норвегия онлайн – в рамките на което
  11. Конференция и финално събитие Bridge Green Ideas

 

Истории от екипи в проекта: https://www.youtube.com/watch?v=MpltEsKqmoM&list=PLIBuTaIGNbf_nmOS7_8FpWzIMK1jagCbc

Допълнителна информация: https://www.jabulgaria.org/category/iniciativi/zeleno_satrudnichestvo_otvad_granici_

 

Проектът е осъществен от Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с Ungt Entreprenorskap Vestland (Норвегия), сдружение Нордик Иновейшън Хъб (България) и Green Business Norway (Норвегия).

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: