Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 5: Повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени

Вх. №: ACF/55

Oрганизация: Слоу Фуд в България Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1113
ул. Пиер Дегейтър № 9, бл. 3, ап. 39

Партньори:
СНЦ "Асоциация Родители", България

Име на проект: Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени
Продължителност в месеци: 36
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 49500.00 (EUR)

Описание:

Растителното разнообразие и неговото опазване е важна, но често абстрактно представяна пред обществото тема. Липсата на широк обществен диалог за хранителното биоразнообразие и грижата за него у нас не дава възможност да се осъзнае потенциала и отговорностите за опазването му. Евробарометър (2017) сочи, че около 70% от българите смятат, че климатичните промени са много сериозен проблем, 21% заявяват, че лично са предприели действия за борба с тях, но само 11% от респондентите осъзнават личната си отговорност по темата. Показателно е, че гражданите на България, включително младите хора, все още нямат чувство за лична отговорност за смекчаването на изменението на климата. Целта на проекта е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени чрез създаването на разпръсната мрежа от ангажирани партньори, които съхраняват, споделят и развиват еко-устойчиви растителни ресурси и свързаното с тях знание и привличане на млади хора, особено от и към необлагодетелствани райони със запазено биоразнообразие. Свързващият елемент на тази мрежа е храната, която е пряко отражение на мястото, неговите условия и социоикономически взаимовръзки. Чрез свързването на академични и образователни институции с граждански инициативи се цели създаването на научно обосновано отношение към използването и опазването на хранителното растително разнообразие и осъзнаване на влиянието на хранителните избори върху състоянието на екосистемите и обвързаността на ежедневните решения с глобалните климатични промени. Проектното предложение ще създаде възможности за диалог и взаимодействие между обикновено доста отдалечени една от друга групи в българското общество (изследователи, фермери, готвачи, учители, деца и младежи, представители на местни и национални институции). Включването на широк спектър от участници ще позволи създаване на динамична среда за развитие на иновации и предприемачество, основано на еко и социална ангажираност и подкрепящо адаптирането към климатичните промени.


Резултати:
Дейностите по проекта свързаха академични и образователни институции с граждански инициативи. Проектът беше представен на 2 международни събития, популяризиращи местните общности на Slow Food и устойчиви продукти от България (В Болоня и Торино, Италия през 2022 г.). Създадена е мрежа от 9 изследователски центъра с цел насърчаване на избора на храна като средство за борба с изменението на климата. В резултат на това Тракийският университет – Стара Загора инициира специална образователна програма за следдипломна квалификация. Мрежата от местни общности беше разширена със 17 нови членове. Уебсайтът http://slowfood-bg.com беше обновен с цел популяризиране на дейностите и резултатите по проекта и включване на нови членове. Кампанията „Биоразнообразие в чиния“ направи 13 публични презентации на производители на храни и готвачи и беше отразена в публикации в социални медии, списания и новинарски уебсайтове. Срещите на Форум Тера Мадре България допълнително ангажираха още хора в цялата страна. Създадена и тествана беше пилотната образователна програма за ученици от 1-4 клас, достъпна на https://slowfood-bg.com/obrazovanie/

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: