Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/285

Oрганизация: Мулти култи колектив Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1582
кв. Дружба, бл. 218, вх. Г, ап. 101

Име на проект: Мигранти с таланти
Продължителност в месеци: 36
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 141380.00 (EUR)

Описание:

Редица сериозни проучвания показват, че стигмата върху мигранти и бежанци през последните 5 години в България е голяма и тези групи често са сред най-уязвимите обекти на речта на омразата. Миграните обикновено присъстват в медиите като обект на говорене на крайно десни политически партии, като една аморфна маса, която се свързва с престъпление, страх и неприятности. Мигранти с таланти е дългосрочна национална медийна кампания, чиято цел е да преодолее негативните стереотипи върху мигрантите и бежанците в България. Нещо повече, кампанията поставя под светлината на прожекторите техните уникални таланти, силни страни, приноса, който те носят в страната, като в същото време ги овластява да излязат в публичното пространство със собствения си глас и почерк. Кампанията цели да „нормализира“ тяхното присъствие в обществото - в сферата на изкуствата, кулинарията, бизнеса, спорта, красотата, пътуванията, лайфстайла и др. - и с помощта на над 30 медийни партньори и 360 публикации на територията на цялата страна да достигне до възможно най-широка аудитория с посланието: Мигрантите са талантливи. Проектът се явява естествено продължение на 8-годишната работа на Мулти култи, включително в областта на медийни кампании в подкрепа на многообразието, като залага на двупосочен подход - публикации в медиите, но и живи събития в цялата страна. С помощта на привлекателни елементи от популярни ТВ формати, кампанията планира тясно да сътрудничи с редица медии, като предоставя професионални комуникационни материали, създадени от медийни професионалисти, студенти по журналистика и самите мигранти и бежанци (текст, фото, видео, аудио, илюстрации), както и като свързва медии с подходящи мигранти (за ТВ и радио). От проекта ще се ползват самите мигранти и бежанци, които ще имат възможност да станат център на внимание и да блеснат с талантите си; медиите, които ще получат свежо качествено съдържание; както и широката общественост, която ще се обогати чрез медийни публикации и събития на живо.


Резултати:

Проектът Мигранти с таланти имаше за цел да работи за разрешаването на проблеми в българското общество като ксенофобия, дискриминация, расизъм, реч на омразата, социално изключване, стигматизация на мигранти и бежанци. Редица национални и европейски проучвания в последните 10 г. показват, че нивата на интеграция на чужденците в България са сред най-ниските в ЕС, а също и че мигранитите са сред най-честите жертви на езика на омразата. Това обуславя нуждата от фокусирани усилия на гражданското общество в тази посока.

Проектът реализира редица дейности в подкрепа на овластяването на мигрантите в България, противодействието на речта на омразата и интеграцията, подчертавайки позитивния принос, който те имат в България:


1) Създадена беше национална комуникационна стратегия, на базата на която бяха установени устойчиви медийни партньорства с над 20 медии (Българската национална телевизия, Българското национално радио, големи частни телевизионни канали, големи частни радио станции, големи национални вестници, списания, онлайн медии и редица специализирани медии). В резултат на тези партньорства бяха създадени над 416 медийни материала, които демонстрират талантите на мигрантите. Те бяха видени от милиони хора, като по този начин бяха преодолени редица предразсъдъци, а чужденците получиха медийно внимание, за да говорят за себе си и своята дейност.
2) Създадени бяха реални човешки връзки между 3511 души, които участваха в 136 общностните и културни събития в редица български градове, домакини на които бяха мигранти с таланти – арт работилнички, танцови работилнички, кулинарни курсове, концерти, исторически лекции, изложби, работилнички за коктейли, вдъхновяващи лекции, семинари за личностно развитие, театрални работилнички, литературни четения, честване на празници, церемонии, човешка библиотека и др. По този начин отново бяха преодолени редица предразсъдъци.
3) Повишен беше капацитетът на 10 НПО от страната за работа по овластяването на мигрантите на местно ниво.
4) Повишен беше капацитетът и на близо 50 млади хора за работа с мигранти – студенти по журналистика, етнология и др., благодарение на партньорство със Софийския университет.
5) Осъвременена беше и Мулти култи картата, която показва чуждестранни заведения и по този начин беше създаден положителен интерес към чуждите кухни и култури.
6) Организирано беше и професионално шоу на сцена Мигранти с таланти, в което участваха 20 артисти от 10 държави и над 200 участници.


Проектът нормализира участието на мигранти в обществения живот и подчерта приноса, който те носят в България, като по този начин положи усилия да намали стигматизацията и речта на омразата. Проектът овласти стотици чужденци да бъдат водещи на 136 събития в България, както и да участват в 416 медийни материала, където те демонстрираха своите таланти и говориха по темите, които са важни за тях самите. Проектът създаде стабилни медийни партньорства с над 20 водещи медии и така повиши многообразието в медийната среда. Също така той повиши капацитета на 10 НПО в страната и обучи 50 млади хора в различни дейности, свързани с работата с мигранти.

В допълнение на това:


• Проектът получи голямата награда Човек на годината 2022 на Български хелзинкски комитет.
• Проектът получи и наградата Агент на промяната 2022 в категорията Комуникатор на годината на JAMBA.
• Две от най-активните доброволки по проекта – Анна Великова от Украйна и Махса Нураи от Иран получиха националната награда Доброволец на годината в две поредни години – 2022 и 2023.
• Проектът получи втора награда в наградите на НПО портала за Най-четена новина.

https://multikulti.bg/bg/projects/migrants-got-talent-bg
 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: