Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/180

Oрганизация: Младежка ЛГБТ организация Действие Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. Любен Каравелов 24, ет.1, ап.4 - Рейнбоу Хъб

Име на проект: Национална ЛГБТИ Правна програма
Продължителност в месеци: 30
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 110820.00 (EUR)

Описание:

България се нарежда на послените места в Европа по защита правата на ЛГБТИ хората. Дискриминацията тук е институционализирана, а Наказателният кодекс не припознава ЛГБТИ престъпления от омраза. Липсата на политическа воля за справяне с проблема водят не само до широко разпространена хомофобия и трансфобия, а до политически подклаждана реч на омраза, която в последната година подклажда увеличаване на престъпленията от омраза срещу групата. Това от своя страна води до затваряне на ЛГБТИ общността и до интернализирана хомофобия, липса на докладване поради страх от вторична дискриминация и съответно самоизолиране на десетки ЛГБТИ хора от социални живот. Целта на проекта е създаване на Национална ЛГБТИ Правна програма, която да обхваща 5 областни града-София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Проектът ще допринесе за решаване на посочения проблем чрез овластяване на ЛГБТИ общността и чрез пряк достъп на ЛГБТИ общността до правна защита от специалисти в областта на правата на ЛГБТИ хората. Завеждането до дела води до официална национална статистика и официално отразяване на съществуващ проблем, което от своя страна ще доведе до промяна на законодателството и подобряване живота на ЛГБТИ хората в България. Целевите групи и преки ползватели са: граждански организации (директно: 40 НПО, индиректно: до 200 НПО); адвокати (директно: 5 адвоката, индиректно: 100); ЛГБТИ общността (директно: 300, индиректно: 5000)


Резултати:

Чрез проекта „Национална ЛГБТИ Правна програма“ беше създадена платформата www.pravo.deystvie.org, която предоставя информация за случаите на дискриминация и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ хора, улеснява процеса по докладването на институциите, както и процеса по получаване на правна помощ. Бяха предоставени 200 часа правни консултации на ЛГБТИ лица и заведени 53 дела и сигнали с цел разширяване достъпа на ЛГБТИ хора до безплатна правна помощ и информация за правата им. Проведени бяха 30 информационни събитията с ЛГБТИ общността, адвокати и НПО сектора.
Бяха събрани и издадени в книга 11 лични истории на клиенти на Правната програма, “Смелостта да бъдеш" на български и английски език с цел мобилизиране на ЛГБТИ общността да докладва и предприема правни действия. Бяха разпространени 2 броя късометражни филми за човешки права („Майка Две“ и „#Хубава Работа“ ) целящи да популяризират проблемите, които ЛГБТИ хората срещат и нарушените им човешки права ежедневно.
Организирано бе събитие за човешки праваq "Форум Права", насочено към широката публика и целящо да насърчи присъствието на широк брой застъпници за човешки права като НПО, граждани, посланици, бизнес, национални и европейски политици, местна и национална власт, администрация, полиция, съдии и др., на което бяха представени 20 запомнящи се участия в подкрепа защитата правата на човека в България. 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: