Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/39

Oрганизация: Център за правна помощ Глас в България Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. Триадица 5Б, ет. 2, офис 226

Партньори:
Фондация за достъп до права, България

Име на проект: Ефективна правна помощ за бежанци и мигранти в България
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 157395.06 (EUR)

Описание:

Увеличението на бежанските и мигрански потоци към България през последните няколко години постави на фокус важността на спазването на човешките права на търсещите закрила, бежанците и мигрантите. Въпреки че България е ратифицирала основните инструменти на международното право и е транспонирала европейските директиви в областта на убежището и миграцията, е видно, както от наблюденията в работата на терен, така и от докладите на международни наблюдатели, че има сериозен дефицит по отношение на спазването на тези права. Широкоразпространени и обстойно документирани са правонарушаващи практики като отблъскване от територията и отказ на достъп до бежанска процедура, прилагане на имиграционно задържане в разрез с принципите за необходимост и пропорционалност, депортации извършвани без оценка на риска и по унизителен и нечовешки начин, и бежански процедури, в които липсва индивидуална оценка. Важна причина за затруднения достъп до правосъдие на бежанците и мигрантите в България е недостатъчната степен на ефективно предоставяне на правна помощ. Въпреки че достъпът им до правна помощ е законово гарантиран, на практика тя се предоставя частично, спорадично, с ограничения до определени групи и видове казуси, и по фрагментиран начин. Правна помощ извън стриктно бежанско-мигрантската тематика, напр. трудово или семейно право, не се предоставя. Проектът цели чрез предоставяне на правна помощ (консултации, представителство на административни и съдебни инстанции) на преките ползватели – търсещи закрила, бежанци и мигранти, и чрез застъпничество пред целевите групи – служители, работещи с тях и съдии, да доведе както до индивидуален резултат на спазване на човешките права, така и до промяна на институционалните и съдебни практики и законодателство.


Резултати:

Основната цел на проект “Ефективна правна помощ за бежанци и мигранти в България” бе да спомогне за спазване както на индивидуалните човешките права на бежанци, мигранти и търсещи закрила, така и до промяна на институционалните и съдебни практики и законодателство.

Това бе постигнато чрез предоставяне на правна помощ на лица търсещи закрила, бежанци и мигранти, чрез застъпничество и комуникация. За цялостния период по изпълнение на проекта адвокатите от екипите на водещата и пртньорска организации предоставиха общо 1 208 часа правни консултации и 1967 часа процесуално предствителство на 354 крайни ползватели. Публикувани бяха 6 анализи с препоръки (Policy Brief), засягащи ключови теми в бежанско-мигрантската сфера. Публикувани бяха 9 статии за страни на произход на лица, търсещи закрила или мигранти у нас, предадени по един интересен, достъпен, художествен начин, със съответни на страните на произход интервюта с лица, предствители на тези страни.

Историите и интервютата, както и експертните анализи по дейността застъпничество, са налични на сайта на проекта migrantrights.eu. Статиите и интервютата са събрани в бутиково издание, което също е качено на сайта на проекта и е разпространено на хартиен носител.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: