Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/59

Oрганизация: Фондация "Български адвокати за правата на човека" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. "Ген. Гурко" № 49А, ет. 3, ап. 7

Партньори:
Български хелзинкски комитет, България

Име на проект: “Международните правозащитни стандарти на фокус”
Продължителност в месеци: 36
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 134898.16 (EUR)

Описание:

Когато става въпрос за подкрепа на правата на човека, всяко общество следва непрекъснато да се развива и образова. Изпълнението на дейностите по предлагания проект се налага от констатирания недостатъчен капацитет на юридическата общност за защита на основните права и свободи съобразно международните стандарти по ратифицирани от България договори, липсата на университетско образование по правата на човека, което да осигури адекватни познания относно стандартите по прилагане на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и Хартата на ЕС в страната, и концентрацията на познанията в експертите на ограничен брой граждански организации. Целта на проекта е чрез разнообразни дейности да достигне до различни представители на юридическата общност и като повиши познанията, опита и чувствителността им по темата за основните права и свободи да допринесе за подобряване прилагането на утвърдените стандарти. Чрез създаването на общност на млади юристи и обучението на адвокати ще се допринесе за развиването и споделянето на знания и умения сред професионалисти от различни региони. Разпространението на актуална правна информация и воденето на стратегически дела ще повиши нивото на познаване на стандартите сред съдии и представители на изпълнителната власт – натрупване, което ще доведе и до промяна на съдебната практика и законодателството. Очаква се в резултат на проекта да преминат тридневно тематично обучение 180 адвокати от различни региони, да бъдат публикувани 36 броя на Бюлетина „Права на човека“, да бъдат изготвени 10 правни становища до национални институции и 3 становища до Комитета на министрите и да бъдат заведени минимум 10 стратегически дела. Ще бъде създадена общност на млади юристи, които ще преминат практическо и теоретично обучение. Преки ползватели на част от дейностите по проекта ще са публичните институции, адресати на правните становища. Целевите групи са младежи до 29 г., в частност студенти по право и млади юристи и широката общественост.


Резултати:


Когато става въпрос за подкрепа на правата на човека, всяко общество следва непрекъснато да се развива и образова. Изпълнението на дейностите по предлагания проект се е наложило от констатирания недостатъчен капацитет на юридическата общност за защита на основните права и свободи съобразно международните стандарти по ратифицирани от България договори, липсата на университетско образование по правата на човека, което да осигури адекватни познания относно стандартите по прилагане на ЕКПЧ и Хартата на ЕС в страната, и концентрацията на познанията в експертите на ограничен брой НПО. Целта на проекта беше чрез разнообразни дейности да достигне до различни представители на юридическата общност и като повиши познанията, опита и чувствителността им по темата за основните права и свободи да допринесе за подобряване прилагането на утвърдените стандарти. Чрез създаването на общност на млади юристи и обучението на адвокати се допринесе за развиването и споделянето на знания и умения сред професионалисти от различни региони. Разпространението на актуална правна информация и воденето на стратегически дела ще повиши нивото на познаване на стандартите сред съдии и представители на изпълнителната власт – натрупване, което ще доведе и до промяна на съдебната практика и законодателството. В обобюение, основната цел и предизвикателство на проекта бе да се насочи към подобряване на прилагането на национално ниво - законодателна, съдебна и изпълнителна власт на международните стандарти, разработени в международното право.

В рамките на проекта, експертите - юристите и адвокати, подготвяха становища, искови молби, жалби, оказваха правна помощ и провеждаха различни обучения по обширната тема за правата на човека. За съжаление България не прави изключение от световната тенденция за прокарване на разделителни линии в обществото от социологическа и политическа гледна точка, така че основното предизвикателство беше как да убедим различни институции, съдилища, членове на парламента, Конституционния съд и изпълнителната власт, че международните стандарти за правата на човека са инструментът за идентифициране на проблемите, които разделят обществото и да предложат как да се решат тези проблеми. Като правозащитна организация, ние подходихме към този с разбирането, че популяризирането на човешките права на национално ниво е процес, който е дълъг.. Поради тази причина се опитахме да работим с млади колеги и да насочим нашите усилия и знания към нуждите на младите професионалисти.

Становищата до националните институции и до Комитета на министрите, може да бъдат открити на сайта на фондацията. Изработените бюлетини с практика на Европейския съд за правата на човека също са качени на сайта на фондацията.

Целта на нашите проекти беше да насърчим и помогнем на националните институции да прилагат международните стандарти за правата на човека в ежедневната си работа и в процеса на изпълнение на правомощията им, предоставени от законодателството и Конституцията.
Концентрирахме работата си в няколко направления.
Първият е образованието. Разработихме и организирахме академия за правата на човека, в чийто формат предоставяме правно обучение на почти 150 души адвокати. Също така разработихме и организирахме 12 дискусии и лекции на различни интересни и важни теми, засягащи актуални правни проблеми и теми, които са от голям интерес за обществото.
Второ, идентифицирахме и водихме съдебни дела по повече от 10 стратегически случая. Инициираме и участваме като адвокати в 42 съдебни производства на различни инстанции - от първоинстанционни съдилища, през Върховен административен съд, Върховен касационен съд и ЕСПЧ.
Трето, систематизирахме, преведохме и обобщихме водеща съдебна практика на ЕСПЧ и публикуваме тези документи на нашата уеб страница.

Четвърто, изготвихме 4 комуникации до Комитета на министрите на Съвета на Европа относно изпълнението на решенията на ЕСПЧ.

Предоставяме правно обучение и дискутирахме правни проблеми с над 150 човека; водихме дела в 42 съдебни инстанции, обобщаваме множество решения на ЕСПЧ на български език и ги качваме безплатно на нашата страница; изготвени 4 съобщения до Комитета на министрите на Съвета на Европа и повече от 10 становища до различни български държавни институции, предимно българския Конституционен съд, в искането им за представяне на казуси, засягащи правата на човека.
Един от основните косвени резултати, който смятаме за много важен, е, че институции като Комитета на министрите и българския Конституционен съд са убедени, че можем да им предоставим компетентни становища по въпроси, касаещи човешките права, които са поставени в техния дневен ред. Доказателство за това е поискано становище до фонфацията, след приключване на проекта. 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: