Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/307

Oрганизация: Глобална инициатива в психиатрията - София Област: София- град
Община: Столична

Партньори:
Български център за нестопанско право, България
Съюз на съдиите в България, България

Име на проект: Ex iure ad iustatium (от правото към справедливостта); принципи за справедлив съдебен процес за хора с увреждания
Продължителност в месеци: 36
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 149200.00 (EUR)

Описание:

Достъпът до правосъдие в България е затруднен за много групи уязвими лица. Една особено чувствителна група, която често става жертва на манипулации и злоупотреби от средата, включително и от близките си, когато се стигне до упражняване на права по съдебен ред, са хората с ментални увреждания. Съдебната система към момента не познава социалните услуги и възможностите за подкрепа, която може да се предостави за тази уязвима група, и която подкрепа ще даде не само възможност лицето да защити правата си, но и съдът да произведе по-добри, по-справедливи за човека и обществото решения. Прпектът има за цел да обедини усилията на практикуващи съдии, адвокати, граждански организации в разработване и апробиране на иновативен алгоритъм за прилагане на процедури, гарантиращи върховенството на правата съобразно най-модерните международни правозащитни актове. Моделът ще засегне основно настаняване в специализирани институции по Закона за социално подпомагане и за принудително лечение по Закона за здравето. Основният резултат, който ще постигне този проект, е създаване на инструменти, които да превърнат съда в социален център, интегриращ знание и подкрепа за човека в уязвимо положение.Чрез дейностите ще бъдат: 1) изработени нови и специализирани обучителни материали, гарантиращи че в съдебните процедури ще бъдат спазени правата на хората с ментални увреждания на всеки етап, 2) обсъдени с ползватели и заинтересованите страни, проведени обучения и дискусии, 3) апробиране на моделите от инструмента в правоприлагането, което ще се промени по устойчив начин ще се промени съдебната практика, което ще гарантира по-добри и справедливи резултати за хората. Основни целеви групи са: съдии, прокурори, и граждански организации, а ползватели ще бъдат хората с ментални увреждания.


Резултати:

Достъпът до правосъдие често е огромно предизвикателство за хората с увреждания и психични разстройства. В рамките на проект Еx iure ad iustatium (от правото към справедливостта); принципи за справедлив съдебен процес за хора с увреждания“ три организации – Глобална инициатива в психиатрията – София, Съюз на съдиите в България и Български център за нестопанско право, обединиха усилията си по посока изработване на механизми, които от една страна да гарантират човешкото лице на съдебното производство за най-уязвимите граждани и от друга – да подкрепят съда с инструментариум в справедливите решения по дела, касаещи хора с психосоциални и интелектуални затруднения.


В рамките на 3 години беше анализирана съдебната практика и бяха създадени инструменти за подкрепа на лицата за участие в съдебни производства. Над 520 души, представители на всички заинтересовани страни (съдии, адвокати, социални работници, представители на общини), бяха обучени в стандартите за гарантиране спазване на правата на хора с увреждания, съгласно разпоредбите на чл. 12 и чл. 13 от КПХУ. Новият модел за подкрепа беше пилотиран в над 54 съдебни производства. Беше създаден обучителен наръчник за различни професионалисти. Темите, свързани с участие на хора с увреждания в съдебни производства бяха интегрирани в учебния план на Института по правосъдие. Беше създаден документален филм „От правото към справедливостта“, който разказва от първо лице за правата и пътят, който екипът извървя за постигане на промяната.


Продуктите, изработени в резултат на проекта са публикувани на сайта му http://equalrights.gip-sofia.org/

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: