Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/228

Oрганизация: Български хелзинкски комитет

Име на проект: Оценка на реформата в местата за лишаване от свобода в България: Законодателство и практика след пилотното решение на ЕСПЧ „Нешков и други“
Продължителност в месеци: 36
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 179305.52 (EUR)

Описание:

През 2015 г. Европейският съд по правата на човека постанови пилотното решение „Нешков и др. с/у България“, където намери нарушение на забрана за нечовешко и унизително отношение в българските затвори. Той констатира, че цялата пенитенциарна система в България страда от структурни проблеми и даде срок от 18 месеца на правителството да предприеме мерки за справянето с тях. Въпреки започната реформа през 2017 г. редица ключови проблеми остават. Комитетът на министрите остави „Нешков и др.“ под „засилено наблюдение“ поради неизпълнение на общите мерки на Съда. Проектът цели да подобри прилагането на международните стандарти за правата на човека в пенитенциарната сфера в България. Той ще направи многостранна оценка на реалния ефект от практическите и законодателните мерки, предприети от правителството след 2017 г., ще набележи дефицитите на реформата в пенитенциарната система и ще очертае сферите, в които тя трябва да се продължи, за да бъдат изпълнени общите мерки на Съда. Проектът ще предложи трайни стратегически решения за пълното изпълнение на решенията на Европейския съд, относими към българската пенитенциарна система. Мониторингът ще документира и оповести нарушения на човешките права в затворените институции. Застъпничеството с българските власти и пред международните органи ще допринесе за поощряване на реформата в местата за лишаване от свобода. Стратегическите дела от името на жертви на нарушения ще атакуват структурни проблеми. Чрез пилотни обучения в затворите на лишени от свобода проектът ще овласти целевите групи и ще активизира техния ресурс за самозастъпничество. Ще се обучат и адвокати по темата. Проектът е насочен към лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода и задържани под стража. Той ще работи и със заинтересованите страни – български публични власти, ангажирани в процеса на реформа на затворените интитуции, международни органи, следящи спазването на стандартите в тази сферата и самите лишени от свобода като участници в обученията.


Резултати:

Основната цел на проекта е да подобри прилагането на международните стандарти за правата на човека в арестите и затворите в България. Проектът осъществи многостранна оценка на реалния ефект от практическите и законодателните мерки, предприети от българското правителството след пилотното дело на ЕСПЧ „Нешков и други“ от 2017 г., набеляза дефицитите на реформата в пенитенциарната система и очерта сферите, в които тя трябва да се продължи, за да бъдат изпълнени общите мерки на Съда.

 

Проектът е насочен към лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода и задържани под стража. Той работи и със заинтересованите страни – български публични власти, ангажирани в процеса на реформа на затворените институции, международни органи, следящи спазването на стандартите в тази сферата и самите лишени от свобода.

 

Благодарение на проектните дейности беше осигурен непрекъснато независимо гражданско наблюдение в местата за лишаване от свобода в пенитенциарната система, което е важна предпоставка за хуманизирането на наказателно-изпълнителната система, превенцията върху изтезанията и ефективният контрол върху изпълнението на международните препоръки за подобряване на спазването на правата на затворниците. Ценно постижение на проекта са успешното комуникиране на наблюдения и препоръки, свързани с реформата в местата за лишаване от свобода, до органи по правата на човека на Съвета на Европа и ООН.

 

Беше създаден и публикуван практически наръчник по правно самозастъпничество на лишените от свобода. За неговото изработване беше мобилизирана експертиза не само на професионалисти по темата, но и на самите лишените от свобода. Това спомогна за адаптиране на съдържанието на наръчника според реалните нужди на потребителите. Обученията по правно самозастъпничество на лишените от свобода, организирани в затворите, са уникални по своя характер събития не само за България, но и Европа. Те дадоха възможност лишените от свобода да придобият познания и практически умения относно новите правни способи за защита срещу нечовешко и унизително отнасяне директно от едни от най-утвърдените у нас правозащитници и адвокати, специалисти с сферата на пенитенциарното право.

 

Сайтът на проекта www.prisonreform.bg се оформи като единствената по рода си у нас платформа, обединяваща информация за правата на човека в местата за лишаване от свобода – правна рамка, съдебна практика, анализи, новини и други.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: